Україну вирішили перетворити на цифровий концтабір, як в рф — фахівець з кібербезпеки

Якщо буде прийнято законопроєкт 8087, то Україна перетвориться на цифровий концтабір.

Україну вирішили перетворити на цифровий концтабір
Україну вирішили перетворити на цифровий концтабір

Про це під час ефіру заявив фахівець з кібербезпеки Іван Пєтухов.

«Згідно з законопроєктом 8087, над Міноборони, Генштабом, СБУ, ДБР, НАЗК, НАБУ та БЕБ, створюється надорган, який буде розставляти своїх людей і контролювати діяльність вищезазначених органів та служб. Також цей орган буде проводити перевірки. А перевірки в спецслужбах та структурах, які займаються антикорупційною діяльністю, приведуть до зливу інформації. Нагадаю, що по представниках Держспецзв’язку проходить багато різних кримінальних справ», — каже І. Пєтухов.

За словами, І. Пєтухова, немає жодних обіцяних змін в законопроєкті, про які журналістам говорив нардеп О. Фєдієнко.

«Там лише поміняли номери та змінили порядок пунктів, що є відвертою маніпуляцією», — каже фахівець.

Крім того, І. Пєтухов наголосив, що законопроєктом 8087 хочуть засекретити систему спецзв’язку та систему урядових комунікацій.

«Всі тендери будуть проходити під грифом таємно. Також основні засади забезпечення кібербезпеки із нетаємного стають таємними. Це стосується й основних засад на сайті президента, які стають таємними. Хоча в США та Ізраїлі (країна у стані війни) вони не таємні», — каже І. Пєтухов.

Він підкреслив, що законопроєкт 8087 — це шлях не до ЄС, а до рф.

«Якщо його приймуть, то це шлях до регулярних перевірок бізнесу та повного контролю над всім. Хоча за європейською директивою NIS2 (кібербезпека), яку має прийняти Україна, в кожній демократичній країні оборонний сектор та органи безпеки не є об'єктами контролю. У рф же їх контролює фсб, а у нас має це робити Держспецзв’язку. Також директива NIS2 не вимагає кримінальну чи цивільну відповідальність. В Україні ж хочуть запровадити кримінальну чи цивільну відповідальність на прикладі росії. Також може відбуватися втручання у приватне життя. Ми йдемо до цифрового концтабору», — резюмує І. Пєтухов.