Гроші треба шукати не у підприємців, а у чиновників — експерт про перевірки бізнеса

Кабмін провалює бюджетний рік, тому хоче повернути перевірки бізнесу.

про перевірки бізнеса
про перевірки бізнеса

Про це в коментарі заявив голова ГО «Асоціація власників малого та середнього бізнесу» Руслан Соболь.

" В уряді неодноразово відтермінували перевірки бізнесу. Тепер цей законопроєкт подано, і не сумніваюся, що його буде проголосовано. Однак це нанесе величезну шкоду нашій національній економіці. Пов’язано це з тим, що Кабмін провалює бюджетний рік. Очевидно, що українська економіка сьогодні у військовій та соціальній галузі не може себе забезпечити. Вважаю, що хтось президенту та голові уряду нарозказував, що зараз ми підстрижемо підприємців, як сидять на грошових мішках. Почнемо їх перевіряти, накладемо штрафи та наповнимо бюджет. Нагадаю, що у нас податкова система є репресивною. Це величезна біда та біч нашої економіки", — каже експерт.

На його думку, українська економіка не буде зростати, поки влада не змінить репресивний підхід до рекомендаційного, як це працює в розвинених економіках.

" Там, якщо виявляється порушення, перевіряючи органи рекомендують його усунути та дають на це термін. В нас же при виявленні порушення накладають штрафи та проводять репресії для наповнення бюджету 2023. Однак, цього не буде зроблено, поки керівники країни не зрозуміють, що так це не працює під час війни. Треба змінювати підходи. Зокрема, гроші треба шукати не у підприємців, а у чиновників, які багатіють на перевірках та штрафах. Адже деякі підприємці, щоб не сплачувати величезні штрафи, вирішують ці питання через чиновників. На цьому багатіють суди, прокуратури, перевіряючи органи, податкова, поліція, інколи держава, коли підприємець іде та сплачує штраф", — каже експерт.

Р. Соболь підкреслив, що будь -який з цих варіантів суспільству не підходить.

«Нам підходить варіант, коли підприємство спокійно працює та сплачує податки, а суспільство розуміє, куди ці податки діваються. Чи не осідають вони в офшорах чи кишенях чиновників, які озеленюють парки під час війни. В свою чергу, наші військові мають казати, що в них є все необхідне на фронті, а бізнес має експортувати товари та створювати нові робочі місця. Поки такого не буде, значить щось в економіці працює не так. І штрафами це не вирішується», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що уряд передав у парламент законопроєкт про скасування чинного зараз мораторію на податкові перевірки бізнесу. Це означає, що, в разі ухвалення проєкту, вже восени до представників бізнесу прийдуть податківці для проведення документальних перевірок.