Зустріч Зеленського та Байдена: чого очікувати?

Публічно заявлено, що на зустрічі Володимира Зеленського та Джо Байдена 21 вересня мова буде йти про допомогу Україні з боку Сполучених Штатів Америки.

Зустріч Володимира Зеленського та Джо Байдена у США, 21 грудня 2022 рік
Зустріч Володимира Зеленського та Джо Байдена у США, 21 грудня 2022 рік

Про це повідомив політолог Віталій Бала в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Володимир Зеленський має виступити в Конгресі. Це також має сприяти, щоб Конгрес підтримав запит Байдена на екстрене фінансування в 40 млрд, 24 з яких мають бути для України. Будуть речі, про які, напевно, ми не дізнаємося з точки зору публічності. Я думаю, що в будь-якому випадку українська влада набрала на себе певні зобов'язання та вона їх не до кінця всі виконує й виконувала. Я думаю, що на цю тему також будуть розмовляти. Для прикладу, під час одного з перших візитів було питання, пов'язане з призначенням прокурора Спеціальної антикорупційної прокуратури, яке затягувалося на понад рік, потім була обіцянка персональна, що буде призначення, але знову не призначався», — зазначив він.

Але в будь-якому випадку, на його думку, ця зустріч буде йти на користь Україні.

Також радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван зазначив, що цього тижня Сполучені Штати оголосять новий пакет військової допомоги для України.

«Насправді військовий пакет не обговорюється на рівні глав держав. Це вирішують військові. Глави держав фактично можуть прискорити, щоб було прийнято політичне рішення. Це може бути тільки, з моєї точки зору, пришвидшення. Скоріше за все може бути оголошена передача того, про що вже говорять другий тиждень поспіль, — ракет ATACMS. Хоча там пишуть, що це може бути обмежена кількість. Але я не виключаю, що під час цього візиту буде заявлено про надання таких ракет Україні. Це буде красиво», — підсумував Бала.

Нагадаємо, Білий дім підтвердив, що 21 вересня очікується зустріч президентів України та Сполучених Штатів Володимира Зеленського та Джо Байдена.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.