В Раді просять розблокувати продаж майна держкомпаній на користь спекулянтів та фінансових ділків — експерт

Комітет ВР вимагає від уряду розблокувати дію закону про продаж майна держкомпаній на «Prozorro.Продажі» на користь транснаціональним спекулянтам та фінансовим ділкам.

В Раді просять розблокувати продаж майна держкомпаній на користь спекулянтів та фінансових ділков
В Раді просять розблокувати продаж майна держкомпаній на користь спекулянтів та фінансових ділков

Про це в коментарі заявив i-ua.tv експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Приватизація під час війни — це скоріше шкідництво проти України. Ми вже розпродаємо останні залишки активів України. Наприклад, доля державного майна у провідних європейських країнах, таких як Франція і Німеччина є однозначно більшою ніж в Україні. У нас у майна у держвласності залишилося менш як 10%. А всі стратегічні об’єкти намагаються розпродати. Тим більше у невдалий час при форс-мажорних обставинах жоден з інвесторів не буде витрачати кошти та купувати такі об’єкти. Тому ми будемо їх продавати не за справжню ціну, а за безцінь, як правило, сумнівним ділкам, які пов’язані з владою. Фактично відбувається не приватизація стратегічних об’єктів, а перерозподіл держмайна», — каже експерт.

За його словами, стратегічні ресурси такі як земля та природні надра будуть роздаватися сумнівним міжнародним транснаціональним спекулянтам та фінансовим ділкам.

«Вони розглядають Україну, як джерело дешевих природних ресурсів. Розвитком України вони не переймаються. Цим переймається тільки український народ. Більше нікому це не потрібно. Зараз будь- яка приватизація не на часі. Це тільки на шкоду державі та українському народові. Однак користуючись війною в парламенті хочуть протягнути непопулярні рішення саме під час війни. Так саме, яке це зробили, прийнявши рішення, які обмежують трудові права, також відбулося знищення профспілок. Тобто відбулися антидержавні та непопулярні речі під час війни. Будь -яка приватизація під час війни не потрібна, її потрібно зупинити. Якщо і казати про відновлення приватизації, то вже в кращі часи після війна, коли почне розвиватися економіка. Однак треба мати на увазі, що вже нічого не залишилося, що можна продавати. Все, що виставляється на продаж могло б приносити прибуток державі, за умови вдалого керування», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку звернувся до Уряду із заявою щодо неприпустимості подальшого затягування затвердження Порядку продажу майна державних компаній через електронну торгову систему «Prozorro.Продажі».

Текст звернення опублікував народний депутат Олексій Мовчан.

Комітет у своєму зверненні зазначає, що прикінцеві положення закону № 2792-ІХ зобовʼязують Кабінет Міністрів у 3-місячний термін затвердити необхідні підзаконні нормативні акти. Але з дня опублікування закону минуло 9 місяців, а підзаконні акти так і не прийняті. Це блокує дію закону, який зобов'язує державні компанії продавати майно через «Prozorro.Продажі».