Зерновий тупик має вирішувати не Україна, а іноземні посольства — експерт

Українське зерно вивозять та продають не українські фермери, а іноземні компанії, які й мають домовлятися та розв’язувати питання зерна, яке зайшло у глухий кут.

Зерновий тупик має вирішувати не Україна, а іноземні посольства
Зерновий тупик має вирішувати не Україна, а іноземні посольства

Про це заявив кандидат сільськогосподарських наук і письменник Сергій Медвідь у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Крім найбільших міжнародних сільськогосподарських компаній, яким належить земля, які скуповують зерно в Україні та продають його за кордон, є ще компанії, які скупили залишки зерна у фермерів, і ми ще маємо сплатити НДС. Це вони й мали б домовлятися з Польщею, Словенією та іншими країнами, як вийти з зернового тупика. Ці країни ЄС не забороняють нам транзиту зерна, вони забороняють його продавати за кордоном у Польщі та демпінгувати. Тому будь-який фермер та поляк виступає проти цього. Мене цікавить, чому представники української влади думають про іноземних баронів, які б мали захищати Одесу від обстрілів та домовлятися про зерновий коридор. Це стосується баронів з США, Люксембургу та інших посольств. Вони мали давати гроші, щоб поставити захист одеських елеваторів від дронів. Адже через зерно ворог обстрілює Одесу та Ізмаїл. І складається враження у всіх власників цього зерна хороша страховка, яку вони отримують», — каже експерт.

На його думку, подача в суд на Україну нашими кращими союзниками, через вивіз зерна, лише діє проти нас.

«Зерно не наше, має своїх власників, Україна від цього нічого не отримує, ще й має заплатити НДС. Крім того, від обстрілів портів страждають українці. Чомусь не відбулося зібрання власників зерна в ООН чи на форумах, які б мали розв'язувати питання його вивозу. Чомусь це питання має вирішувати Кабмін.

Хоча за рік він міг би знайти шляхи перевезення та транзиту. Що весь це час робив уряд? Це свідоме доведення до того, щоб ми втратили союзників під час нашого наступу на фронті. Це просто ніж в спину від Кабміну та злочин проти України", — каже експерт.

На його думку, для вирішення зернового питання має бути створено пул чи об’єднання власників цього зерна.

«Вони повинні виробити політику реалізації цього зерна. Виходити на найвищі світові організації та просити посольства США, Німеччини чи Люксембургу захищати їх зерно, яке не можуть вивезти з України. Це вже власність німецького чи американського бізнесмена, який не може вивезти свій товар з України. Чому за це має відповідати Кабмін та подавати на суд через те, що іноземні власники зерна не можуть його вивезти, а також продають його на території Польщі. Адже саме вони його продають, а не ми. Україна не є власником цього зерна. Це нанесе великі матеріальні, моральні та військові збитки для України. Ця розкрутка тільки починається. Адже потім повернути прихильність поляків чи словаків буде дуже важко. Чому, у цей складний час, наша перемога й усі наші жертви, а звідси й успішне майбутнє України, можуть бути знівельовані групою українських чиновників? І, як це можна назвати, з позиції національної безпеки України?», — резюмує експерт.