Експерт прокоментував, чому Німеччина проти позбавлення рф права вето в Радбезі ООН

Німеччина не займала проросійську позицію. Вона виступає за повну зміну системи, а не просто покарання рф.

Німеччина проти позбавлення рф права вето в Радбезі ООН
Німеччина проти позбавлення рф права вето в Радбезі ООН

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Є різні сценарії, як позбавити рф можливості буду в цьому органі в рамках ООН. Є варіант позбавити рф права вето, а є варіант обмежити право вето для усіх учасників ООН. Тобто реформувати право вето, як таке, а не конкретно застосовувати до окремої держави. Тобто з українського боку є пропозиція, що державу- агресора треба позбавити права вето. Німеччина ж виступає за реформу права вето, як такого. Тобто за зміну системи, без відносно, стосуватиметься це рф, чи ні», — каже експерт.

На його думку, Німеччина не займала проросійську позицію.

«Німецька позиція полягає в реформуванні системи. Тобто записати в устав обмеження, коли держави постійні члени Радбезу ООН можуть застосовувати право вето. Проросійську позицію Берлін не займав. Просто Німеччина висловилася за системне реформування, а не за каральні кроки по відношенню до росії. Саме тому вона не підтримує українську пропозицію»,-каже експерт.

За словами політолога, зараз виключити рф з Радбезу ООН без певного механізму неможливо.

«Для цього в статуті ООН поки немає механізмів», — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що Німеччина не підтримує виключення Росії з Ради безпеки ООН, а також пропозицію позбавити РФ право вето у Радбезі. Про це заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.