Реформації Україні завадив гетьман Сагайдачний, який намагався відтворити православну ієрархію — історик

В Україні після 1596 року, коли було скасовано православну ієрархію, почали створювати братства. Україна також почала шлях реформації разом з передовими країнами світу, однак цьому завадив Гетьман Сагайдачний.

Сергій Коваленко
Сергій Коваленко

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

За словами історика, гетьман П. Сагайдачний намагався відтворити православну ієрархію. Він став антиподом братського руху.

«Сагайдачний був державником та сприймав військо запорізьке, як державу. Воно на той час мало суверенну територію, недосяжну до Речі Посполитої. Він хотів ідеологічного підґрунтя. Ним могла стати централізована церква. Власне з цих міркувань він і відтворив цю ієрархію», — каже Сергій Коваленко.

За його словами, Річ Посполита була незацікавлена у створених братствах, та задавила їх.

«Все було зроблено під ієрархізовану церкву. Церковна ієрархія, яка відтворена Сагайдачним у 1686 році переходить від Вселенського патріархату до московського патріархату. На той час військо Запорізьке пройшло величезний шлях, як держава. На той час відбувся розкол на Лівобережне військо Запорізьке, яке біло під московським царем та Правобережне, яке під зверхністю Петра Дорошенко зберігало свою незалежність. Між двома частинами війська Запорізького відбувався затяжний конфлікт. Чигирин не визнавав сепаратистів за державу. Адже це було зроблено під тиском москви. Хоча сепаратисти не хотіли повністю лягти під москву, вони хотіли підкорити Чигирин тобто об’єднати все військо Запорізьке назад та стати головними. Своїми силами вони зробити це не могли тому звернулися по допомогу до москви. Однак зовсім не думаючи про те що, як визволишся сам, то вільний будеш, а як визволять тебе, в неволя забере. Вони потрапили в цю пастку. Тому сепаратисти з москвою та Річу Посполитою вирішили розкромсати та задавити військо Запорізьке. Їм це вдалося, коли Гетьман Петро Дорошенко склав гетьманську булаву. А Іван Мазепа служив Дорошенкові. Так почався його шлях до влади на Лівобережжі. А через 30 років він став одним з найбагатших людей у Європі», — каже історик.

За його словами, після того, як православна церква потрапила під владу московського патріархату, а військо Запорізьке було ліквідовано в Чигирині, залишилася Лівобережна гетьманщина, яку очолив Мазепа.

«Готувалася ліквідація гетьманщини. Мазепа був на хорошому рахунку у москві, Однак церква, в яку він вкладав величезні кошти його зрадила, проголосивши йому анафему та відлучення. На той час це було страшне. Тому люди не хотіли за ним йти. На той час українці жили окремим життям, та не усвідомлювали себе однією нацією з московитами. Однак після батуринської різанини ставлення до московитів помінялося», — каже експерт.

Він підкреслив, що порив Мазепи у 1708 році зробити революцію та Полтавська трагедія, залишили нерозв’язаними багато проблем. Одна з них православна церква.