Максимальна довіра до ЗСУ ламає стереотип, що люди втомилися від війни — експерт

Те, що за результатами опитування 94% українців найбільше довіряє військовим, ламає стереотип, що люди втомилися від війни.

Максимальна довіра до ЗСУ ламає стереотип, що люди втомилися від війни
Максимальна довіра до ЗСУ ламає стереотип, що люди втомилися від війни

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Стосовно рівня підтримки суспільством військовослужбовців, то ми бачимо невиконання зобов’язань владою у ветеранській політиці. Тобто суспільство не задоволено, як держава сьогодні здійснює соцзахист ветеранів. Це демонструє, що є проблеми і треба переглядати роботу у Міністерстві справи ветеранів. Хоча в проєкті бюджету 2024 ветеранська політика отримає краще фінансування, але жодним чином це не задовольняє суспільний попит, який є сьогодні. Крім того, це опитування показало, що все більше громадян дотичні до війни. Ми бачимо, 63−65% заявляють, що безпосередньої саме їх родичі беруть участь у війні. А це говорить про те, що проблеми бійців та ЗСУ доходять до суспільства не через ЗМІ, Єдиний марафон чи інші канали комунікацій, а через спілкування зі своїми близькими. Хоча певні проблеми під чай війни намагаються замовчати. Чим більше таке відбувається, тим більше може падати рівень державної влади, але не катастрофічно. Однак це сигнал для наших гілок, що треба швидше рухатися у ветеранській політиці та у забезпеченні наших захисників», — каже експерт.

На його думку, всі будуть використовувати ветеранів у своїх цілях.

" Не відомо відбудуться вибори чи ні, але вже йде намагання найбільш публічних осіб та ветеранів та нинішніх військовослужбовців захантити в окремі політичні сили, або окремо створити проєкти з військовослужбовцями. Хоча в українській історії вже були приклади, коли це спрацьовувало. Достатньо згадати парламентські вибори 2014 року. Перше місце зайняв Народний фронт, який проходив на мілітариський тематиці. Чи спрацює це зараз є питання. Одна справа розглядати ветеранів та військовослужбовців, як політтехнологічний інструмент, але ж є реальні проблеми, які можуть створити абсолютно незадовільний суспільний градус в нинішній час і таким часом створити небезпеку для держави під час війни. Це може бути певний ризиком для держави. До речі, це розуміють наші партнери, коли говорять про необхідність цивільного контролю над Міноборони. Західні демократії завжди роблять ставку на цивільний контроль над військовими", — каже експерт.

Також він зазначив, що опитування показує, що рівень підтримки ЗСУ у суспільстві не падає.

" Це повністю ламає стереотип, що люди втомилися від війни та військових. Навпаки це показує, що ми і далі готові боронити власну державу, але є питання до окремих посадовців та загалом до влади. Адже тема не на часі, вже втратила свою актуальність", — резюмує І. Чаленко.

Нагадаємо, що на 18-му місяці війни в Україні продовжують фіксуватися найвищі показники довіри до захисників. За даними соціологічної групи «Рейтинг», військовим ЗСУ довіряють сьогодні 94% громадян, стільки ж довіряють ветеранам нинішньої війни і 93% - ветеранам ООС, яка тривала з 2014 по 2021 роки.