В Україні хочуть створити модель кіберзахисту за принципом рф — експерт

В Україні хочуть побудувати корупційну модель з кіберзахистом за принципом рф.

В Україні хочуть створити модель кіберзахисту за приципом рф
В Україні хочуть створити модель кіберзахисту за приципом рф

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун.

«На цей час всі інциденти та „провтики“ у кіберзахисті замовчуються. Все утаємничено. А якщо хтось повідомить про якийсь інцидент, вдалу кібератаку, то влада його називає зрадником України, з відповідними наслідками. Можуть навіть завести кримінальну справу. Нам брехали, що або кібератаки не було, або наслідки були незначні і швидко все локалізували. Однак це брехня. В такому стані все було до лютого 2022 року. Однак після повномасштабного вторгнення всі ж ті самі людини, які відповідають за кіберзахист, залишилися на своїх посадах. Підприємцям та держструктурам заборонили говорити про кібератаки. Тому сьогодні оцінити стан кіберзахисту в Україні неможливо. Все монополізовано низькопрофесійними та корумпованими держструктурами», — каже експерт.

К. Корсун зазначив, що кіберзахист в рф, теж дірявий. Хоча ту ж саму модель хочуть створити в Україні.

«Тобто жорстка державна вертикаль. Чиновники на горі все вирішують, і всім керують. Однак ця модель не спрацювала, тому що це миттєва корупція, яка є іржею, що руйную всю систему і може виглядати потужною, як друга армія світу. Насправді вони гнила, тому групи хакерів веселяться у російських системах», — каже експерт.

На його думку, законопроєкт 8087, який хочуть протягнути в раді — повністю російський сценарій та катастрофа для України.

«В нього корупція закладається, як основа та фундамент. Держспецзв’язку надаються колосальні повноваження. Тобто орган сам себе створює та сам себе контролює. Як офіцерів кіберзахисту можна „впихувати“ у Міноборони, які не знають специфіки абсолютно. Хоча, дійсно, Україна повинна мати розумне кіберзаконодавство, яке можна виконати і воно не містить в собі корупційних ризиків та передбачає державне приватне партнерство», — резюмує експерт.