Екперт розповів, чи загрожує Україні дефолт

Українська влада та наші західні партнери розуміють, що сам факт дефолту зараз не можна допускати. Адже це буде означати один з елементів поразки України перед російською агресією.

Екперт розповів, чи загрожує Україні дефолт
Екперт розповів, чи загрожує Україні дефолт

Про це в коментарі i-ua.tv заявив Голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Половина держбюджету є дефіцитним. Тому цей дефіцит покривають наші західні і не тільки західні партнери. Тобто ті країни, які підтримують Україну. Таких країн майже 60, плюс міжнародні фінансові інституції разом допомагають Україні покривати величезний дефіцит бюджету, викликаний війною. Навіть боргові зобов'язання також зараз покриваються коштом цієї фінансової зовнішньої допомоги. Певні країни у свій час надали Україні кредитний ресурс, і тепер Київ має перед ними держборг, тому стосовно них український уряд має просити та допомагати реструктуризації цього боргу з можливим списанням його частини. Це цілком реально та логічно, враховуючи обставини, в яких зараз є Україна, яка зараз захищає не тільки свою державу, але й багато інших держав, які можуть також попасти під російську агресію в разі, якби Україна програла б у війні», — каже А. Новак.

При цьому експерт підкреслив, що у світі розуміють, що Україна захищає не тільки себе. Саме тому так багато країн та міжнародних інституцій підтримують нас в тому числі фінансово.

«Тому справа державного боргу — це зараз справа міжнародних переговорів та особливих, лояльних умов стосовно України від країн та організацій перед якими Київ на сьогодні має держборг. Впевнений, що українська влада та наші західні партнери розуміють, що сам факт дефолту зараз не можна допускати. Адже це буде означати один з елементів поразки України перед російською агресією. Зокрема, що агресія довела економіку України до дефолту, тому впевнений, що наші західні партнери не допустять цієї ситуації», — резюмує експерт.