Нерухомість, валюта, депозит: куди українцям безпечно та вигідно інвестувати?

Насправді зараз, під час війни, не існує абсолютно безпечних варіантів інвестування. Будь-куди може прилетіти ракета, і в результаті матеріальний актив може бути зруйнований.

Куди українцям безпечно та вигідно інвестувати?
Куди українцям безпечно та вигідно інвестувати?

Про це сказав економіст Борис Кушнірук у коментарі телеканалу I-UA.tv. Водночас він розповів про один із вигідних варіантів вкладання коштів — нерухомість за містом.

«Якщо раніше було вигідно інвестувати нерухомість у населених пунктах, то зараз, я думаю, куди вигідніше інвестувати в нерухомість за межами міст. У першу чергу, це приватні будівлі за межами міст, тому що це й питання безпеки, ймовірність потрапляння під ракетні обстріли значно менша, вони не виключаються, але значно рідші. Крім того, хоча й нерухомість за межами міст менш ліквідна, але вона потенційно може зростати в ціні згодом доволі суттєво.

Ідея в тому, щоб це було не просто за межами міста, а щоб це була приміська зона, 30−40 кілометрів до міста, щоб у людей була можливість там жити, а працювати в місті. Але мають бути доволі суттєві гроші, щоб купити або побудувати такий будинок", — пояснив експерт.

Якщо люди живуть у приватному секторі, на його думку, інвестувати варто у відновлювальні джерела енергії (сонячні батареї, теплові насоси тощо).

Також, каже експерт, зараз можна вкладати кошти в маленькі виробництва, які пов'язані з потребами Збройних Сил України. До речі, це може бути вигідним не тільки під час війни, а й після завершення, оскільки потреба в цьому не зникне, додав Кушнірук.

Окрім цього, за його словами, один зі способів — не інвестувати, а просто накопичувати кошти для того, щоб мати можливість їх використати після завершення війни.

«Це теж один зі способів і він може бути цілком виправданим. Бо такий спосіб інвестування як накопичення кешу може бути дуже гарною ідеєю з точки зору управління своїми ресурсами для подальшого інвестування. Бо коли у вас є кеш, то ви можете в потрібний час вибрати найбільш вигідну інвестицію. Це найбільш ліквідна форма активу, вона не приносить доходу або якийсь мінімальний пасивний дохід, але при цьому його позитив у тому, що ви завжди його можете використати для своїх потреб», — вважає Кушнірук.

Він зазначив, що валютні депозити — це фактично збереження, а не інвестування, оскільки там невеликі відсотки.

«Якщо уряд і Національний банк будуть проводить абсурдну політику, яку вони проводять, то в чому ризик? Інфляція доволі значна, хоча в нас її порахувати ніхто нормально не може. Держстат навіть не оприлюднює частини статистики. Якщо ви тримаєте курс гривні до долара незмінним, то ви створюєте ситуацію, коли ваша продукція встає в доларові еквіваленти все дорожче й дорожче. Причому на десятки відсотків. Відповідно, ви створюєте дисбаланси, які неминуче вистрілять, коли Нацбанк ухвалить рішення про девальвацію. І тут якраз ризик для тих, хто хоче зберігати гроші на депозиті в гривнях, бо вони не знають, коли Нацбанк це задумає зробити. Відповідно, хтось на цьому заробить, а ці звичайні люди, які не мають доступу до подібної інформації, втратять, тому що Нацбанк може девальвувати гривні на десятки відсотків. І це справді проблема, але це питання вкрай некоректної політики з боку Національного банку», — наголосив економіст.

Тож якщо людина має значні суми, то експерт рекомендує інвестувати в нерухомість за межами міста. А для людей, які її вже мають, — вкладати кошти в теплові насоси чи сонячні батареї. Якщо ж у людини малі суми, то краще тримати їх на валютному депозиті. Він не дає суттєвий дохід, але принаймні захищає від несподіваної девальвації національної валюти, додав Кушнірук.