В Україні я не знаю жодної квартальної комуни, — Лялюк

Зараз у нас є лише так звані територіальні громади. Вони не являють собою організовані та структуровані спільноти.

Ігор Лялюк у програмі "Суспільні діалоги"
Ігор Лялюк у програмі "Суспільні діалоги"

Про це сказав урбаніст, архітектор Ігор Лялюк у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«В Україні я не знаю жодної квартальної комуни, наприклад. Професійні спілки в нас теж, я вважаю, у жахливому стані, у нашій професії, архітектурній», — зазначив він.

На його думку, Спілка архітекторів України — це зародок сталінської організації 30-х років.

«Тоді всі архітектори, усі творчі професії були змушені створити по одній спілці, бо до того було по декілька спілок, які конкурували між собою. Але все це було покінчено в 30-х роках і з'явилася одна формальна Спілка архітекторів України, вона й досі одна формально й існує. Я вважаю, що це така не дуже гарна річ, і це потрібно змінювати. Було декілька спроб це змінити, але якось воно не змінюється», — підкреслив гість програми.

В архітектурній професійній спільноті, за його словами, теж немає таких спілок.

«Тому потрібно, щоб вони з'явилися. І я вважаю, що вони, можливо, з'являться, якщо ми запустимо програми з будування нових міст, нових районів в європейській моделі, де територіальні громади — це квартальні спілки, комуни, де є різні професійні спілки, які можуть теж конкурувати між собою, борючись і не борючись, допомагаючи один одному знаходити кращу професійну модель організації в середині», — пояснив Лялюк.