Економічні наслідки відійдуть на другий план — експерт про зерновий конфлікт між Польщею та Україною

Україна має припинити глобальне відстоювання інтересів іноземних компаній. Адже майже 100% експорту зерна з України здійснюється іноземними компаніями.

До чого призведе зерновий конфлікт між Польщею та Україною?
До чого призведе зерновий конфлікт між Польщею та Україною?

Про це в коментарі заявив експерт з економічних питань Юрій Гаврилечко.

«Якщо Україна продовжить з'ясовувати відносини з Польщею через зерно, та Польща додасть ембарго на інші товари та продукти з України, то економічні наслідки відійдуть на другий план. Про них можна забути на тлі політичних та військових наслідків. Саме це буде найбільшою проблемою, а не економічні негаразди. Польща для нас не лише торгівельний партнер. Це один з найпотужніших наших союзників та логістичний хаб для товарів та військової допомоги. А із „зернового скандалу“ може початися охолодження політичних відносин, що точно не піде на користь нам. Тому треба відкликати позов з ВТО. Однак він зараз і так не працює, тому не було сенсу туди звертатися через недієздатність цього арбітражу», — каже експерт.

На його думку, Україна має припинити глобальне відстоювання інтересів іноземних компаній. Адже майже 100% експорту зерна з України здійснюється іноземними компаніями, які діють в нашій країні.

" Якщо подивитися на десятку найбільших виробників зерна в Україні, то вітчизняний виробник буде лише на 10 місці. Інші компанії зареєстровані в інших юрисдикціях. Крім того, якщо уряд повністю припине, заблокує експорт зерна, то це ніяк не позначиться на українському внутрішньому ринку. Адже експорт зерна — робота великих агрохолдингів. Там порівняно з фермерськими господарствами працює мізерна чисельність людей у сфері сільського господарства, а компанії-латифундісти майже всі свої доходи витрачають за межами України. Крім того, Україна витрачає на їх підтримку більше коштів ніж, отримує. ПДВ на експорті товарів їм повертають, а ось проблема з поверненням вже їхнього валютного виторгу, як були, так і залишаються. Окрім того, логічно було б Україні на час війни має ввести бар'єрні мита на вивезення зерна. Адже зерно — стратегічна сировина, яка може бути перероблена не лише на продукти, може використовуватися в якості джерела енергії, через виробництво біопалива. Тобто проблеми з Польщею потрібно вирішувати, обмежуючи апетити великих агрохолдингів, примушуючи їх вкладатися у переробку зерна. Адже Україна виробляє зерна в 5−6 раз більше, ніж споживає. А от якщо ж польські санкції поширяться на інші категорії продуктів сільгоспвиробництва, то це буде зачіпати безліч інтересів середніх та малих виробників, і тоді вітчизняний агробізнес спіткають великі негаразди", — резюмує експерт.