З точки зору потенційного впливу на бізнес законопроєкт 8087 жахливий — експерт

Законопроєкт 8087 не можна приймати у чинний редакції. Його прийняття призведе до масових перевірок бізнесу по питаннях, які не мають до кібербезпеки і захисту державних ресурсів ніякого стосунку.

З точки зору потенційного впливу на бізнес законопроєкт 8087 жахливий
З точки зору потенційного впливу на бізнес законопроєкт 8087 жахливий

Про це під час ефіру заявив — експерт з електронних комунікацій, ексзаступник Міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігор Дядюра.

«Є хороші законопроєкти, дерегуляційні, як, наприклад, 5473Д або 10028, а є недосконалі, як, наприклад, 8087. З точки зору потенційного впливу на будь-який бізнес, він жахливий. В цьому законі об’єктами для перевірки є системи, де обробляється інформація, вимоги до захисту якої встановлено законом. Це надзвичайно широке тлумачення під яке підпадає і те, що дійсно мало б підпадати, тобто таємна та службова інформація, але і те, що обробляється на будь-якому підприємстві, зокрема персональні дані. Згідно з законопроєктом 8087 до підприємців зможуть без всякого рішення суду чи графіку чи ще якогось обмеження приходити та перевіряти все що завгодно. Такі дані є у будь-якого живого бізнесу. До підприємців будуть приходити, заходити на територію підприємства, перевіряти та давати приписи, а також забирати будь-які дані без рішення суду. Однак це неприпустимо, так не робиться в ЄС, в який ми крокуємо.

На думку І. Дядюри, це дуже подібне до того, що у нас відбувається у податковій сфері.

«Це дуже подібне до 8087. Тобто приймаються такі закони, які не можна виконати без роз'яснень, додаткових тлумачень того органу, який тебе перевіряє. Правила мають бути скеровані на те, щоб правильно збиралися податки, якщо ми говоримо про податкову, а не про те, щоб був радянський облік всього, кожного чиху. Щоб не було такого — людина сплатила всі податки, але у звіті неправильна кома, тому ви маєте сплатити штраф. Такого немає ніде у світі», — резюмує експерт.