Пробаційний нагляд: що він передбачає та навіщо його запровадили в Україні?

В Україні з’явився новий вид кримінального покарання в умовах воєнного стану — пробаційний нагляд. Президент Володимир Зеленський уже підписав указ про його впровадження.

Що передбачає пробаційний нагляд і навіщо його запровадили в Україні?
Що передбачає пробаційний нагляд і навіщо його запровадили в Україні?

Що таке пробаційний нагляд і що передбачає цей вид покарання, розповів адвокат Анатолій Маркевич у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Це щось подібне, як раніше називали, до умовної міри покарання. Особу засуджують до певного строку позбавлення волі, але вважають це умовним. Протягом того строку, який суд призначає людині як випробувальний, вона має ходити щомісяця відмічатися у відповідні служби Міністерства внутрішніх справ», — зазначив він.

Але, за його словами, новий вид покарання посилений, тому що засуджена особа до пробаційного нагляду повинна також ночувати у відповідному закладі.

«Людина може працювати вдень у певних межах, які йому визначені, може пересуватися, але ввечері має прибувати та ночувати в установі виконання покарань, у колонії поселення. Це щось середнє, це більш вільний режим, тобто не треба постійно перебувати у визначеному місці виконання покарань, є можливість працювати, але це не місце позбавлення волі», — пояснив експерт.

Річ у тому, каже Маркевич, що у зв'язку із загальною гуманізацією в Україні є достатньо місць у колоніях-поселеннях.

«Це достатньо гуманна міра покарання, і для того, щоб більш ефективно використовувати ці місця, а не зовсім позбавляти волі, накладають певні обмеження вільного пересування та надають людині більше свободи. І друга мета, як я розумію, що МВС ті місця позбавлення волі, які звільняються, переведуть у категорію колоній з вільним режимом відбування для того, щоб людина не відривалася від соціуму», — додав адвокат.

Новий вид покарання запроваджений в умовах воєнного стану, але, на його думку, після війни пробаційний нагляд залишиться.

«Тому що це загальний рух, ми рухаємося в Європу, там якраз розповсюджено щось подібне. Я так думаю, що брали за приклад європейський досвід, що зовсім ізолювати від суспільства треба лише справжніх злочинців. А тим, яких можна виправити без суворої ізоляції від суспільства, зберігати соціальні зв'язки. Така міра покарання є досить розповсюдженою», — підкреслив він.

Таке покарання можливе в разі десятків злочинних діянь, серед яких:

  • умисне легке тілесне ушкодження;
  • домашнє насильство;
  • погрози вбивством;
  • зараження венеричною хворобою;
  • експлуатація дітей;
  • перешкоджання професійній діяльності журналістів;
  • ухилення від сплати аліментів тощо.

«Я так думаю, що все ж таки коли робили перелік, то брали за основу статистику й загальний рівень суспільної небезпеки того чи іншого діяння. Тому вважається, що сам процес притягнення до кримінальної відповідальності, винесення вироку теж має свій виховний характер. Але там може бути передбачено й те, що якщо людина порушує встановлені правила, може бути за рішенням суду застосований інший вид покарання, більш суворий», — сказав експерт.

Маркевич має великий досвід спілкування зі злочинцями, і, на його думку, перебування в місцях позбавлення волі навряд чи є позитивною рисою для них.

«Навпаки людина більше відривається від соціуму. А є ті, хто перебирає правила того світу та втілює їх у життя, ще більше відриваючись від соціуму», — додав адвокат.

Тому він вважає, що впровадження пробаційного нагляду — це правильний рух.

«Людина має бути в соціумі, але держава повинна дати їй відчути, що є покарання за ті чи інші види діянь, але основне — щоб людина сама зрозуміла. Я думаю, ця загальна гуманізація є позитивною рисою. І все ж таки не треба ігнорувати світовий досвід, у тому числі й у такій галузі як виконання покарань», — підсумував експерт.