Експерт розповів, чим загрожує Україні перемога проросійського Фіцо на виборах у Словаччині

На дострокових парламентських виборах у Словаччині перемогла лівопопулістська партія колишнього прем’єр-міністра Роберта Фіцо SMER-SD, що може вплинути на блокування різних питань, щодо виділення допомоги Україні.

Чим загрожує Україні перемога проросійського Фіцо на виборах у Словатчині
Чим загрожує Україні перемога проросійського Фіцо на виборах у Словатчині

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Може відбутися блокування різних питань, пов’язаних з допомогою Україні. Зокрема, це стосується нових траншів. Однак це відбудеться, якщо Фіцо сформує уряд і стане прем'єром. Зараз президент доручила йому консультації з приводу формування уряду. Тож побачимо чим це все завершиться. Однак кардинально вплинути на допомогу Україні навряд чи Словаччині з урядом Фіцо дасться. Адже і без Фіцо головною перепоною для затвердження тих чи інших пакетів санкцій та надання допомоги стала Угорщина на чолі з В. Орбаном. А те, що тепер до Угорщини додасться уряд Фіцо кардинально на допомогу Україні не вплине. До речі, Словаччина вже передала військову техніку, яка в неї була. Вона була одним з лідерів надання військової допомоги Україні. Словаччина віддала свою бронетехніку, гелікоптери та літаки, а також багато чого іншого. Тому Словаччині вже немає чого передавати Україні. Тому погрози Фіцо марні. Загалом заяви Фіцо схожі на махання руками після бою. Адже погрози припинити постачання техніку Україні — порожні. Словаччина вже і так все передала. А відмовитися від комерційних контрактів на словацьких підприємствах виготовлення зброї для України, словітський уряд не зможе. Це теж саме, якщо відмовитися від доходів до держбюджету», — каже політолог.

На його думку, у співпраці України та Словаччини виникне пауза.

«А стосовно паузи ухвалення додаткових санкцій проти рф, то це сталося без словацького уряду на чолі з Фіцо. Тому він додатково не вплине на рішення у ЄС. Угорщина і так блокує затвердження для України фінансової допомоги, доки Будапешту не розблокують виділення коштів з європейського бюджету. Думаю, що подібним займатиметься і Фіцо. Однак він нічого нового не принесе в цю ситуацію. Транзит військової допомоги Україні через територію Словаччини не припиниться, тому що Братислава не зможе перестати бути членом НАТО чи ЄС», — каже В. Воля.