Конфлікт між ОП та РНБО: чи дійсно звільнять Єрмака?

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україну за кордоном можуть лише представляти президент, прем’єр, голова парламенту та очільник МЗС, що свідчить про конфлікт з головою ОП Андрієм Єрмаком.

О. Данілов та А. Єрмак
О. Данілов та А. Єрмак

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Віталій Кулик.

" З одного боку Данілов мав здійснювати розкоординацію всіх відомств, щодо національної безпеки. І справді, згідно з Конституцією РНБО є інституцією, яка якраз займається розкоординацією. Відповідно позиція секретаря РНБО законодавчо передбачена, як центр трансляцій державних рішень. Однак у нас парламенсько- президенська республіка, а в умовах воєнного стану концентрація повноважень, як раз у руках президента. Тому у Офіса Президента трохи більше повноважень. Про це говорив віце-спікер Корнієнко, говорячи, що в нас тестується президентська модель держави. Загалом, в умовах воєнного стану, так воно і є. Однак це не означає, що не існує інших форматів донесення позицій держави до наших партнерів чи ведення дискусій з партнерами. Ніхто не скасовує парламентського діалогу. Є міжурядові або міжвідомчі комісії, які також уповноважені вести ту чи іншу роботу з нашими парнерами. Тому спроба замкунути на себе виражання позиції держави, яку робить Данілов, виглядає дивною. Багато хто сприймає це спробою концентрації на собі представницького ресурсу. У нас не може бути чітко виражений поза конституційних механізмів трансляції позиції держави. У нас є делегування, бо Україна парламесько- президенська республіка. Отже скоріш за все заява Данілова — це роздратування тим, що позиція деяких парламентів та представників ОП йде в розріз з тим, що озвучує Данілов. Можливо це обумовлено впливом Данілова на президента Зеленського, який було істотно знижено останнім часом через протиріччя Данілова та Єрмака", — каже В. Кулик.

На його думку, розмови про те, що в ОП готуються злити голову Офісу Президента Андрія Єрмака, лише чутки.

" Поки підстав для того, щоб змістити Єрмака не бачу. Хоча цього б хотіли багато гравців. Також Єрмак викликає певні запитання у наших західних партнерів, як і суспільства в цілому. Однак поки не бачу умов для того, що Єрмака було відсторонено", — резюмує В. Кулик.