Експерт розповів, чому багато країн проти вступу України до ЄС

Багато політичних груп з різних країн не хочуть бачити Україну в Євросоюзі. Адже вони розуміють, що Києву мають виділити значні кошти після вступу до ЄС.

Експерт розповів, чому багато країн проти вступу України до ЄС
Експерт розповів, чому багато країн проти вступу України до ЄС

Про це у коментарі i-ua.tv повідомив народний депутат ІІІ скликання, координатор Суспільної Системи Віктор Жердицький.

«Це питання дуже комплексне. В ньому є кілька складових. З 1 грудня Єврокомісія має розглядати питання, щодо можливості прийняття України до ЄС. Однак багато політичних груп з різних країн не хочуть бачити Україну в Євросоюзі. Адже вони розуміють, що Києву мають виділити значні кошти після вступу до ЄС. А це коштом внесків країн учасників ЄС. Тобто ці країни мають виділити кошти у загальний бюджет ЄС звідки мала б фінансуватися Україна. Також ми стаємо конкурентами тим країнам, які розраховують отримати кошти з бюджету ЄС для розвитку своїх країн та економік. Значить тут також буде відповідний опір від цих країн напередодні обговорення можливого вступу України до ЄС», — каже експерт.

На його думку, найважливіше — що вступ України до Євросоюзу складе багато проблем у багатьох галузях в різних країнах ЄС.

«Для них наші підприємницькі середовища будуть серйозними конкурентами. Це, наприклад, сільське господарство, переробна галузь, виробники металу, деякі галузі приладобудування та елементів приладобудування, а також сервісні галузі — тобто послуги. Ми тут складатиме конкуренцію країнам ЄС. Тому вони не вельми зацікавлені нас прийняти. Головне питання, що ж треба для того, щоб їх зацікавити?

Перше в ЄС повинні бачити, що Україна є їх захисником від московії. Той хто захищає — може отримати додаткові послаблення. Друга умова — бути самодостатніми, особливо економічно, та не дерибанити гроші на стадіонах, дорогах і так далі, як це роблять наші чиновники. Якщо Україна не виконає ці дві умови, то в найближчі роки нам вступ до ЄС не світить. Поки ж ми просто маримо вступом до ЄС, але нічого кардинально для цього не робимо. Одразу пригадується казочка як чоловік марив назбирати грошей на кобилку, а вона народить лоша, яке виросте і так далі — будуть продавати і заробляти. А синочок зрадів і каже, що буде на лошадці кататись. На що батько дає йому ляпаса і наказує — «не сідай на лошадку, спинку зламаєш». Марення, бо немає ще ні зароблених грошей, ні кобили, ні лошати. Так і тут — вже починають марити як будуть ділити фінансування ЄС, хоча ми ще дуже далекі від вступу до Євросоюзу", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що після вступу до Європейського Союзу перші 7 років Україна зможе претендувати на приблизно 186 млрд євро із бюджету Євросоюзу.