За намірі рф мінувати підходи до українських портів, має бути відповідна відповідь — експерт

В рф мають зрозуміти, що Захід не втомиться допомагати Україні за будь-яких обставин.

На намірі рф мінувати підходи до українських портів, має бути відповідна відповідь
На намірі рф мінувати підходи до українських портів, має бути відповідна відповідь

Таку думку висловив заслужений юрист України та колишній перший заступник Генерального прокурора України Микола Голомша телеканалу I-UA.tv.

«росія у такий спосіб має за мету залякати українців і їх партнерів. Хоча саме рф навіть не розуміє, яку вовчу послугу вона робить сама собі. Адже весь світ знає, хто насправді мінує. А московія робить вкиди у інформаційний простір, щоб відстежити, якою ж буде реакція світу. Однак має бути реакція України та наших партнерів, щоб захистити зерновий коридор, по якому Україна провозить свої вантажі. Якщо залишити це без реакції, то як правило, рф вже по накатаній починає діяти, впроваджуючи свої плани. Для того, щоб їм не вдалося цього зробити, має бути відповідна процедура та реакція з боку України та країн партнерів. Зокрема, має бути заява про неприпустимість та вживання відповідних заходів, яких саме, говорити не потрібно. В рф розуміють тільки мову дії та сили, та не розуміють мову дипломатії та перемовин», — каже М. Голомша.

На його думку, зараз в інформаційному просторі гуляє багато інформації про те, що в України закінчуються снаряди та їй не надають допомогу. Однак такі наративи тільки шкодять.

«Україні не треба підхоплювати ці наративи. Вона повинна говорити, а чи вистачить рф ресурсу та часу для того, щоб воювати з Україною. Ми не говоримо про запаси та ресурси України, ми говоримо про запаси та ресурси світу, який допомагає Україні. І тут перевага на нашому боці. Держсекретар США Блінкен правий в тому, що ми маємо переконати путіна, що його не вистачить сил та засобів воювати з Україною. Коли він та росіяни це зрозуміють, то війна закінчиться. Адже на війні гинуть звичайні люди через амбіції та хворобливі забаганки путіна», — каже М. Голомша.

Він зазначив, що українців лякають, що Ірин поставить рф балістичні ракети.

«Чи відбудеться це — є питання. Адже зараз Іран під мікроскопом у США та передових країн світу. Якщо Іран поставить ракети рф, то буде відповідна світова реакція та санкції. Однак Україні треба дбати про свою систему ППО. Вона в нас формується на противагу рф, яка сьогодні немає можливості без ураження закрити свої території. Вони велетенські та рф до цього не готувалася. Хоча в рф після розв’язанні війни проти України розуміють, що на всі їх мілітарні об’єкти, буде націлене озброєння ЗСУ», — каже експерт.

Також він підкреслив, що у разі ударів рф по критичній інфраструктурі України, має бути адекватна відповідь з боку Києва.

«Бити треба по точках фінансування та виготовлення озброєння та боєприпасів. Рф треба розуміти, що на такі удари буде відповідь. Коли це буде зрозуміло путіну та путятам, вони перехочуть атакувати нашу інфраструктуру та кошмарити територію України. Вони мають зрозуміти, що Захід за будь-яких обставин не втомиться допомагати Україні, адже це для нього принципове питання», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що дані британської розвідки свідчать про те, що росія може мінувати морські шляхи, щоб стримувати експорт українського зерна.