Політолог прокоментував зустріч Байдена і Сі Цзіньпіна

Білий дім працює над організацією зустрічі президента США Джо Байдена та лідера Китаю Сі Цзіньпіна на полях саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Сан-Франциско. Що будуть обговорювати сторони та чи відбудеться зустріч?

Політолог прокоментував зустріч Байдена і Сі Цзіньпіна
Політолог прокоментував зустріч Байдена і Сі Цзіньпіна

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Є величезні проблеми у двосторонніх відносинах між Китаєм та США. Ми бачимо, що китайська загроза у сприйнятті американців є набагато більшою ніж російська. Тому така зустріч перед усім буде намаганням окреслити певні рамки у житті США та Китаю. Однак в розмові між Байденом та Сі Цзіньпіном буде приділено час і для розмови про Україну. Однак це тільки одна з тем для розмови. Очевидно там буде повний спектр питань — від економіки, де ми бачимо стагнацію у двосторонніх відносинах між Вашингтоном та Пекіном, і до питань переформатування ООН. Адже Китай наполягає на зберіганні постійного складу Радбезу ООН. Тобто обговорюватимуть величезний спектр питань, але стосовно України Байден буде наголошувати, щоб Пекін не збільшував підтримку рф. Адже в жовтні путін планує їхати на форму до Китаю. Це можуть показувати, як потепління у стосунках москви та Пекіна. Тому у Байдена будуть намагатися не дати загострити ситуацію в українському питанні, стосовно агресії рф «, — каже І. Чаленко.

Також за його словами, зараз продовжуються перемовні процеси, щодо підготовки глобального саміту миру.

«В Туреччині має відбутися третя зустріч для цього обговорення, щодо саміту миру. Нагадаю, що на попередній зустрічі Китай змінив свою думку щодо України та почав більш конструктивно працювати в напрямку досягнення миру в Україні, тому ця тема теж буде обговорюватися з Джо Байденом та Сі Цзіньпіном. Однак маємо розуміти, що ця зустріч може і не відбутися. Нагадаю, що неодноразово скасовувалися зустрічі з китайськими посадовцями та Сі Цзіньпіном з держсекретарем США та європейськими посадовцями. Тому зарано говорити, що така зустріч точно відбудеться», — резюмує І. Чаленко.