Питання до прокурорів — можливо, це політичне замовлення, — Попенко про закриття справи «Роттердам+»

Вищий антикорупційний суд України не має доказів щодо зловживання владою, перевищення повноважень, завдавання збитків за схемою «Роттердам+» українському бюджету. Тому фактично закриття справи показує слабку роботу антикорупційних органів, які не можуть довести зрозумілу справу до кінця.

Питання до прокурорів — можливо, це політичне замовлення, — Попенко про закриття справи «Роттердам+»

Про це сказав експерт з енергоринку та голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко в коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Проблема в роботі наших антикорупційних органів, які не в змозі були за 6 років зібрати повноцінну інформацію щодо того, як ця схема проходила. Я вважаю, що антикорупційні органи не справились із завданнями, які вони повинні виконувати. Тобто вони не змогли довести до кінця справу, вони не виконують свої функціональні обов'язки», — зазначив він.

На сьогодні в інформаційному просторі є тільки заява про закриття справи. За його словами, це не вперше.

«Тобто хтось закриває справу, а хтось — відкриває. І реально ми не бачимо дій, а повинні бути чіткі процесуальні дії. Якщо прокурор каже, що це корупційна справа, Порошенко з Ахметовим заробили на цьому гроші, і додає доказову базу, що вугілля оформили за ціною „Роттердам+“, а по факту його завозили з ДНР, ЛНР, це серйозне звинувачення», — додав експерт.

Суть полягає в тому, на його думку, що фактично немає ні від однієї зі сторін реальної роботи.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі уточнили, що це рішення ухвалили з окремою думкою одного із суддів колегії. Прокурор САП не погоджується з таким рішенням суду та оскаржить його в суді апеляційної інстанції.

«Для оскарження вони повинні мати доказову базу. Яка це доказова база? Чому вона не була представлена Вищому антикорупційному суду? Чому прокурор із суддею не працюють над справою? Як на мене, якщо прокурор має обвинувачений матеріал, він повинен його сформувати та передати в суд. Тобто хтось зі сторін не допрацьовує. Або в прокурора немає матеріалів, з яким він готовий обвинувачувати колишнього президента та найбагатшу людину України у змові, або суддя некоректно підходить до розгляду справи та не вивчає її досконально», — вважає Попенко.

За його словами, є справа «Роттердам+», згідно з якою вкрали 20 млрд гривень, а також «Амстердам+», згідно з якою вартість російського газу прирівняли до вартості газу на біржі в Амстердамі.

«Щонайменше щомісяця ми переплачували за російський газ від 500 млн до 1,1 млрд доларів. Втрати за схемою „Амстердам+“ складають сотні мільярдів гривень. Але при цьому ми не бачимо в інформаційному просторі заяв САПу, ВАКСу про те, що Коболєв, Вітренко, Гройсман, Яценюк повинні сидіти в тюрмі за цю схему. Ми не бачимо, щоб САП активно працював з цими людьми. А Коболєв, бувши головою правління НАК „Нафтогаз України“, списав 20 мільярдів боргів регіональній газовій компанії олігарха Фірташа. Але при цьому він став уже радником президентки Молдови та абсолютно спокійно себе почуває, перечисливши премію мамі», — зауважив голова Спілки споживачів комунальних послуг.

Попенко дивується, чому САП береться за справу «Роттердам+», але не бореться з тими, хто розікрав набагато більше на схемі «Амстердам+».

«Тоді виникає питання до прокурорів — можливо, це політичне замовлення вони виконують? Тому що я вважав би, що схема „Роттердам+“ педалює тільки тому, що потрібно організувати тиск на Ахметова. А при цьому схема Коболєва, Вітренка, Яценюка та Гройсмана всіх задовольняє. Тоді це політичне замовлення», — підсумував він.

Нагадаємо, сьогодні, 9 жовтня, Вищий антикорупційний суд закрив справу «Роттердам+».

У березні 2023 року НАБУ і САП скерували до суду перший епізод справи «Роттердам+» за обвинуваченням шістьох осіб у завданні споживачам електроенергії збитків на понад 19 млрд грн протягом 2016−2017 років.