Експерт прокоментував перерозподіл держбюджету на поточний рік — має бути перегляд доходів та видатків

Додаткові ресурси з місцевих бюджетів в першу чергу мають бути направлені на оборону. Тому на час воєнного стану в країні має бути перегляд доходів та видатків.

Експерт прокоментував перерозподіл держбюджету на поточний рік
Експерт прокоментував перерозподіл держбюджету на поточний рік

Про це телеканалу I-UA.tv заявив фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк.

«У нас є армія, а є сили оборони, які включають в себе МВС. Туди входить Нацполіція, підрозділи Нацгвардії та підрозділи, що займаються подоланням надзвичайних ситуацій. Важко виділити, хто є важливішим під час війни, ті, хто в тилу розміновує будинки та поля, ті, хто після атаки ліквідують пожежі та рятують людей, чи ті, хто вивозять поранених з поля бою. Поряд з цим, ми маємо важку ситуацію, наприклад, коли в Одесі під час війни чиновникам захотілося відремонтувати фасад суду, або ж в Києві, де продовжують перекладати бруківку. Адже додаткові ресурси з місцевих бюджетів в першу чергу мають бути направлені на оборону. Досі не розумію, чому не запроваджено військовий збір на наддоходи, які досі отримують, як фізичні, так і юридичні особи. Зокрема, надприбутки Нацбанку», — каже експерт.

На його думку, має бути перегляд доходів та видатків, поки в країні діє воєнний стан.

«В теперішніх умовах, коли керівник Укрзалізниці чи Укрпошти, та інших держпідприємств, отримують сотні тисяч гривень офіційного посадового окладу, не кажучи вже про доплати — це неправильно. Тому на час воєнного стану в країні має бути перегляд доходів та видатків», — каже експерт.

При цьому він обурений тим, що перед військовими четвертий місяць не можуть погасити заборгованість.

«Це просто невдячність держави перед нашими воїнами. Адже в Україні з мільйонами доларів носять валізи з хабарями й при цьому кажуть про відсутність коштів. Коли на митниці ми бачимо фантастичні злочини, коли з країни вивозять валізи, набиті грошима, а нардепи не мають жодного для заборгованості по заробітній платі. Це просто страшний гріх, за який конкретні особи мають нести жорстку відповідальність. Крім того, інфляція вже з’їла половину з обіцяних 30 тисяч доплат для військових, коли парламент призначив їх весною. Вже мовчу, що військові вимушені купувати спорядження за свої гроші. Тому військовим треба збільшувати виплати. А звідки їх взяти — вже окрема тема. Однак кошти можна брати з зарплат депутатів, митниці та хабарництва», — резюмує С. Кондрюк.

Нагадаємо, що Рада на засіданні 6 жовтня прийняла в другому читанні законопроєкт № 10038 про збільшення видатків держбюджету 2023 року на 322,6 мільярда гривень

Згідно з ухваленим законопроєктом збільшуються видатки на: Міноборони — на 211 млрд грн, а для МВС на 79 млрд грн.