Бельгія надасть Україні винищувачі F-16 з 2025 року

Міністерка оборони Бельгії Людивін Дедондер оголосила про надання Україні кількох винищувачів F-16 в Україну з 2025 року.

Людивін Дедондер
Людивін Дедондер

Про це вона сказала в етері Bel RTL radio.

За словами глави Міноборони Бельгії, кількість переданих літаків залежатиме від збільшення потужностей Бельгії новими F-35.

Дедондер додала, що окрім надсилання бойових літаків, Бельгія продовжить роботу з підготовки пілотів і запропонує піклуватися про технічне обслуговування всього флоту з коаліції F-16.

На запитання, чи відправить Бельгія особовий склад в Україну, вона відповіла, що бельгійський персонал готуватиме українських пілотів у Бельгії, Данії та в одній із країн Європейського Союзу.

«Наразі ми ще не говоримо про Україну. Ми перебуваємо в процесі надання можливості Україні модернізувати свої Збройні сили. І я думаю, що те, що ми тут пропонуємо, є фундаментальним і набагато кращим, ніж просте оголошення про відправлення кількох F-16», — зазначила міністерка.

Раніше уряд Бельгії затвердив участь країни в підготовці українських пілотів на винищувачах F-16. Уточнюється, що шість українських інструкторів і чотири фахівці з планування місій пройдуть підготовку в Бельгії.

Нагадаємо, у вересні повідомлялося, що підготовка українських військових льотчиків на винищувачах F-16 в Сполучених Штатах розпочнеться найближчим часом.