Заява Зеленського про другий термін є сигналом для Заходу про готовність України до виборів — експерт

Президент Володимир Зеленський заявив, що балотуватиметься на другий термін, якщо війна росії проти України продовжуватиметься. Це свідчить про те, що країна готова до виборів, однак на них необхідні кошти.

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«В Україні, під час воєнного стану, для проведення виборів треба змінювати законодавство. Це прописано в Конституції. Заява президента про балотування на другий термін — це сигнал для Заходу, який вимагав проведення виборчої компанії у 2024 році. Треба обговорити деталі їх проведення та фінансування. Нагадаю, що в проєкті бюджету на 2024 рік станом на сьогодні, грошей на проведення виборів не закладено. А це треба, як мінімум, 5 млрд гривень», — каже І. Чаленко.

Він нагадав, що В. Зеленський обіцяв не йти на другий президентський термін.

«Однак варто згадати слова Зеленського, коли він казав, що йшов на один термін. Відповідно опоненти йому будуть це закидувати. Тому Зеленський дає однозначну відповідь опонентам — на вибори піде, тому що в країні війна і він не може кинути Україну. Він налаштовується на президентську компанію», — каже І. Чаленко.

На його думку, зараз важливо зрозуміти, в яких умовах будуть відбуватися вибори.

«Це відкрите питання. Також поки нічого не чув від президента про парламентську компанію. Однак, те, як дискредитував себе парламент нинішнього скликання, видно що будуть робити ставку на перезавантаження всієї Верховної Ради. Ми бачимо, що не дивлячись на монокоаліцію знаходити компроміси всередині Слуги народу стає важче. Тому під час президентських виборів умовний блок Зеленського міг би набрати доволі потужний результат. Якщо говорити про парламентську компанію, то поки не зрозуміло, як будуть відбуватися вибори і по якому законодавству. Це питання відкрите. Однак в нинішніх умовах терміни проведення — це весна, приблизно кінець березня. Другий тур президентських має відбутися у квітні», — резюмує В. Зеленський.