Зерновий коридор між Румунією та Україною має запрацювати до кінця року — експерт

Однак Україна має постійно шукати альтернативні шляхи для експортування зерна та інших товарів.

Це альтернативний шлях для вивезення українського зерна
Це альтернативний шлях для вивезення українського зерна

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Рейтович.

«Це альтернативний шлях для вивезення українського зерна, який трошки полегшить напруження у стосунках між Польщею, іншими країнами та Україною. Цю історію треба розглядати не як конфлікт з Польщею, а як пошук додаткових можливостей для вивезення продовольства та інших товарів, які рф не дозволяє вивозити з України», — каже експерт.

Він наголосив, що хоч Україна і домовилася про зерновий коридор з Румунією та Молдовою, вона має постійно шукати альтернативні шляхи для експортування зерна та інших товарів.

«Після закінчення війни та розблокування портів, ці коридори можна буде використовувати, як економічну інтеграцію до Євросоюзу. Тобто наші товари таким чином зможуть потрапляти на ринки Європи. Тому чим більше буде таких коридорів — тим краще для України», — зазначає експерт.

На його думку, затримувати їх відкриття можуть дві речі — спроби рф зірвати цю ініціативу.

«Вони б’ють по прикордонній території, а уламки дронів літали над територією Румунії. Крім того, це звичайна бюрократія, адже рішення має бути роз’яснено Єврокомісією. Думаю, що в будь-якому випадку, транспортний коридор з Румунією запрацює в цьому році, а це для нас є великим позитивом», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський заявив, що скоро створять новий зерновий коридор через Молдову та Румунію. З такою заявою глава Української держави виступив, перебуваючи у Бухаресті, після переговорів із президентом Румунії Клаусом Йоханнесом