Вступ України до НАТО може затягнутися на 7 років — політолог

Україна могла б пройти цей шлях і за декілька років. Однак за умови блокування цього процесу, вступ України до НАТО може затягнутися.

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

" Для вступу до НАТО ми маємо отримати політичну згоду та запрошення від блоку НАТО. Це 31 країна, тому попереду у нас ювілейний саміт НАТО у Вашингтоні до 75- річчя Альянсу. Це так сходинка, де можна отримати відповідне запрошення від НАТО на приєднання. А ось стосовно вступу до Альянсу, то все буде залежати від результатів війни. На сьогодні Україна відповідає 287 технічним стандартам НАТО з понад 1000. Хоча багато країн, які вступали до Альянсу у 21 столітті, навіть не відповідали такій кількості стандартів. Тому ми вже перевищили кількість стандартів, ніж певні країни члени НАТО на момент вступу. Тобто зараз питання вступу України до НАТО — виключно у політичній згоді 31 країни. Тому Україна має далі проводити перемовини з Угорщиною. Також треба домовлятися з Францією. Адже вона змінює свою думку з року в рік. Зараз Париж за вступ України до Альянсу, але невідомо, що вони скажуть через два роки. Адже попереду вибори і до Європарламенту. Тому має відбутися закріплення України, як кандидата члена вступу до НАТО", — каже І. Чаленко.

На його думку, Україна могла б пройти цей шлях і за декілька років. Однак за умови блокування цього процесу, вступ України до НАТО може затягнутися на 5−7 років. Все залежить від конструктиву з обох сторін

" Основні сили Альянсу будуть згодні прийняти Україну до НАТО за умови зменшення потенційної загрози від рф. Однак Києву треба буде домовитися з Угорщиною, яка заявила, щоб буде блокувати вступ України до ЄС та НАТО, поки не буде розв'язано питання нацменшин. А стосовно заяви секретаря НАТО Єнса Столтенберга, що союзники НАТО за членство України, то в наступному році буде вже новий секретар Альянсу. Питання координації з різними країнами НАТО ще відкрито. А це, якраз, широке поле для комунікацій з Києвом, європейськими столицями та США. Адже рф намагається розколоти країни НАТО. Однак не виключаю, що покладення нашого вступу до Альянсу може бути покладено на стіл перемовин з рф. Якби це було не так, то вже б в цьому році Україна в Вільнюсі отримала більш однозначну відповідь стосовно євроатлантичного майбутнього України", — каже І. Чаленко.

За його словами, своєю заявою секретар НАТО Єнс Столтенберг намагався показати, що весь Альянс по відношенню до України єдиний. Однак всі рішення, щодо вступу, там приймаються в унісон.

" Тобто ризики того, що Україні не нададуть членство в НАТО залишаються. Вони мають бути опрацьовані Києвом та нашими партнерами на чолі з США", — резюмує І. Чаленко.