Україні слід будувати систему кібербезпеки за прикладом Ізраїлю — експерт

Для цього треба створення широкої ради справжніх експертів, формувати судову та правоохоронну систему та робити значні зміни в економіці.

Україні слід будувати систему кібербезпеки за прикладом Ізраїлю
Україні слід будувати систему кібербезпеки за прикладом Ізраїлю

Про це в коментарі заявив експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун.

«Якщо говорити більш вузько, то для цього сектору треба більше відкритості. Наприклад, налагодити державне приватне партнерство на рівних умовах, щоб приватний, державний та громадські сектори співпрацювали на рівноправних умовах. Адже зараз модель зовсім інша — не рівноправна, бо держава намагається нав'язати свій погляд та не розбудовує довіру. Наче все це під приводом стану війни, але насправді національна система кібербезпеки повинна будуватися на довірі між стейкхолдерами, коли приватний сектор довіряє державним установам, а вони мають достатній рівень компетенції й кваліфікації. Крім того, в цій галузі немає бути корупції», — каже експерт.

За його словами, сьогодні в Україні закрита інформація по інцидентам.

" Насправді росіяни дуже активні, тому відбуваються злами систем, а замовчування цієї інформації, веде до викривлення об'єктивної картини. Складається хибне враження, що наче б то нічого поганого у нас не відбувається. Хоча відбувається багато поганих речей", — каже К. Корсун.

За його словами, Україні слід будувати кібергалузь за прикладом Ізраїлю.

" Шлях, яким пройшов Ізраїль, абсолютно нормальний. Його проходило більшість розвинутих країн. Для того, щоб Україна пішла цим шляхом, має зібратися широке коло експертів з приватного, державного й громадського сектору — з числа тих, хто може довести свою кваліфікацію. Після цього вони мають разом напрацювати бачення архітектури національної кібербезпеки. Вона зараз побудована виключно на державних органах, до яких існує купа претензій. Однак голос професійної спільноти наразі ігнорується. Також дуже багато корупції через закритість. Тому першим кроком могло б бути створення широкої ради справжніх експертів, які б вивчили ситуацію, в якій знаходиться Україна та визначила б шляхи розвитку. Те саме зробив Ізраїль, де зібралося близько 80 експертів, що напрацювали 12 професійних рекомендацій уряду, який їх урахував. Всі наступні кроки повинні здійснюватися у відповідності до рекомендацій ради експертів, яка б створили стратегію розбудови та розвитку національної системи кібербезпеки", — резюмує експерт.