Україні треба вдвічі збільшити витрати на армію — експерт

Треба думати не про прогнози МВФ, щодо курсу долару на 3−5 років, а як посилити обороноздатність. Є кілька факторів, від яких залежить курс долару, інфляція та економіка.

Україні треба вдвічі збільшити витрати на армію
Україні треба вдвічі збільшити витрати на армію

Про це заявив народний депутат України ІІІ скликання, координатор «Суспільної системи» Віктор Жердицький у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Перший — війна. Адже лінії постачання імпорту чи експорту можуть бути зруйновані в один момент. Це може сильно вдарити по економіці, яка може бути суттєво зруйнована чи ослаблена. Другий важливий фактор, від якого залежить наша економіка — потреба докорінної перебудови нашої економічної базової моделі. Ми не виробляємо всього того, що ми можемо виробляти, як країна та держава, що необхідно для нашої перемоги. В першу чергу — це стосується підприємств оборонної галузі, виробництва зброї та боєприпасів, а також виробництва різних електронних приладів та засобів. Зокрема, РЕБ, РЕР і новітня зброя на базі БПЛА. Хоче російська агентура чи ні, яка позасідала в наших урядових структурах, але треба налагодити випуск боєприпасів, зброї, танків, БМП, ракети різних типів, які ми можемо випускати, адже для цього є науковий потенціал й досвід, немає політичної волі. Також необхідно виробляти інші речі, які необхідні для нашої армії — від звичайних транспортних засобів до одягу, взуття та засобів медичної допомоги. Все це у великій сукупності має починати виробляти держава у необмеженій кількості. А це призведе до величезного зламу у структурі нашої економіки, яка позитивно вплине на показники ВВП та посилення нашої оборонозданості. Все це наблизить нашу перемогу», — каже В. Жердицький.

Також на думку експерта, третій важливий фактор, який неможливо врахувати при прогнозах МВФ на наступні 4−5 років — питання дефіциту нашого держбюджету.

" На сьогодні він величезний та сягає половини. Його покривать наші західні друзі та партнери. Зокрема, грантами, фінансовою допомогою, кредитами і так далі. Як прорахувати чи будуть нам покривати бюджетний дефіцит завтра? Тобто як можна врахувати добру волю у фінансових прогнозах. Наприклад, вчора Словакія була дружньою до нас, а сьогоднішній уряд вже ворожий, і тому можуть бути перекоси у постачанні зброї та фінансової допомоги. Так може відбутися у будь-якій країни, Німеччині, Італії, Франції, Іспанії та в інших країнах", — каже експерт.

На його думку, щоб Україна перемогла нам потрібно не 20−30% ВВП віддавати на потреби оборони, а 50−60%. Адже ми воююча країна, на яку напали.

«Тому там треба вдвічі збільшити витрати на армію. Однак МВФ цього не враховує. Тому яким буде реальний курс долару через 4−5 років, все це вилами по воді писано. Цей прогноз - скоріше побажання та очікування МВФ, якими будуть економіка та курс долару», — резюмує В. Жердицький.