Держава має бути виконавцем нашої народної волі, — Кривоніс

Держава має бути виконавцем нашої народної волі, а також аудитором усіх природних, економічних та інших ресурсів. А в Україні такої системи немає.

Руслан Кривоніс у програмі «Суспільні діалоги»
Руслан Кривоніс у програмі «Суспільні діалоги»

Про це сказав підприємець, засновник БФ «За Справжню Україну» Руслан Кривоніс у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Я думаю, що це ми маємо формувати й Етичний кодекс депутата, бо це найманий працівник у прямому сенсі, якого ми обираємо та несемо за нього відповідальність. І ми маємо формувати й Етичний кодекс громадянина. Яким чином? Там це вже немає значення. Референдумом, чи чим завгодно. Тим паче, що зараз іде процес діджиталізації демократії, і є величезний на це запит. Усі країни світу зараз спостерігають за нами як за країною „а що ж ми як суспільство зробимо з цим всім?“. Тому з'являються такі концепти. Начебто він правильний, але знову ж таки є ланка, яка просто спостерігає та дозволяє нам, згладжуючи цей момент, приймати участь у державотворенні. А так не має бути, має бути навпаки. Ми маємо говорити владі, що взагалі ми хочемо, до чого ми йдемо, навіть засобами тієї ж діджиталізації. Це ж не проблема зараз, в Україні безліч є того, що дозволяє це зробити по великому рахунку. І мають бути відносини між нами як між громадянами», — пояснив він.

У першу чергу, за його словами, суспільство має розуміти, що є зобовязання та відповідальність, а Кодекс воно має писати. Тоді й не буде ніяких питань. «А так коли ми це все самі зробимо, питання до дзеркала», — додав гість програми.

Кривоніс вважає, що для того, щоб громадяни усвідомили себе власниками держави, має пройти важкий еволюційний шлях.

«Ми боїмося чиновників, боїмося мерів, боїмося старост, боїмося голів ОТГ, боїмося до них звертатися. Дуже часто це величезна проблема. Коли ми усвідомимо, що ми власники держави, для нас чиновники будуть найманим персоналом, які згідно з усіма концепціями та законами, будуть виконувати, у першу чергу, наш запит. І питання будуть до нас як до суспільства», — резюмував він.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України оприлюднив документ під назвою «Концепт посилення стійкості демократії в Україні». Президент України «послідовно реалізовує суспільний запит на протидію олігархічно-корупційним загрозам, забезпечення реальної економічної конкуренції і справедливий розподіл ресурсів, які належать Українському народові». Також, згідно з концептом, влада досить неординарно підходить до розуміння демократії та її здійснення.