Новак: Гарантій безпеки не буде, поки існуватиме тероризм із центром у Кремлі

Європейський Союз як об’єднання країн повинен зрозуміти, що гарантій безпеки не буде, поки існуватиме цей тероризм із центром у Кремлі.

Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги»
Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги»

Про це заявив голова Комітету економістів Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Ситуація в Ізраїлі зараз так стрепенула, у тому числі, європейців, тому що ви бачили, що в режимі онлайн дуже багато світових кореспондентів, світових медіа, і, в тому числі європейських, буквально стояли перед тими вибухами, які спочатку були на території Ізраїлю, а потім перенеслися як відповідь ізраїльської армії у Сектор Гази. Увесь світ побачив ці звірства. І це по відношення до Ізраїля. Ви знаєте, що ізраїльтяни присутні у всіх країнах світу, при чому присутні у владах. Це найсильніші діаспори, дуже багато бізнес-еліти ізраїльського походження, або етнічного, або фактичного сьогоднішнього. Тому ця ситуація в Ізраїлі зараз знову активізувала, у тому числі ситуацію навколо України. Тому що це пряма аналогія — ті самі кадри, ті самі звірства, ті самі дії», — сказав він.

Саме тому, за його словами, треба реагувати на це набагато жорсткіше.

«Так, як зараз реагує ізраїльська армія. Тобто вони сказали чітко „Ви захотіли війни, ми вам покажемо війну“ і перенесли цю війну туди, звідки вона прийшла, у Сектор Гази. Перекрили ще їм плюс електроенергію, перекрили постачання палива, води», — додав економіст.

Тому Новак сподівається, що Європа зараз повернеться до цієї актуальної теми — подолання тероризму у світі.

«Я думаю, що до них має прийти розуміння, що тероризм не має кордонів. От нема безпечної Європи, ті 27 країн світу, країн Європи ніякі кордони не захищають від тероризму. Тому що терористичні атаки мають безліч варіантів, починаючи від отруєння, які російські спецслужби зробили в Британії неодноразово, і закінчуючи будь-якими терактами та вибухами. Тобто характер тероризму — просто вбивати людей, якомога більше, чим більше, тим краще. Це такий їхній принцип», — зазначив гість програми.

На його переконання, між Кремлем і тероризмом треба поставити знак рівності, якщо світ хоче подолати тероризм політичній, економічній, фінансовій і збройний.

«Іншого варіанту просто немає. Сподіваюся, що європейські лідери вже це зрозуміли та їм їхні єврейські колеги це популярно уже пояснюють, уже просто вкажуть пальцем на те, де осередок зла, а він знаходиться в Москві, у Кремлі. І відповідно буде реакція. Зараз ми маємо вже першу. У нас так само були перестороги, що тепер увага може переключитися на Ізраїль й усі трошечки призабудуть про Україну. На щастя, це не відбулось, принаймні зі Сполученими Штатами Америки», — пояснив Новак.