Політолог прокоментував результати виборів у Польщі

Якщо за результатами виборів у Польщі буде утворена коаліція Громадянська платформа, Лівиця та Третій шлях, то ми побачимо в Польщі укріплення лівоцентристської ідеології.

Політолог прокоментував резьтути виборів у Польщі
Політолог прокоментував резьтути виборів у Польщі

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Офіційних результатів поки немає, а те, що показують екзитполи, ми вже бачили на прикладі Словаччини. Зокрема, коли переможець екзитполів Прогресивна Словаччина все-таки опинилася на другому місці, тому треба дочекатися офіційних результатів. Однак, якщо за результатами виборів у Польщі буде утворена коаліція Громадянська платформа, Лівиця та Третій шлях, то ми побачимо в Польщі укріплення лівоцентристської ідеології. Очевидно, що не буде робитися наголос на військовій складовій. Однак з точки зору нашого двостороннього партнерства, не буде змін. Нагадаю, що Дональд Туск раніше привітливо коментував відносити Києва та Варшави. Однак треба розуміти, що нинішня парламентська компанія у Польщі переросте у президентську. Тема України буде використовуватися, але не так активно, як за нинішньої компанії», — каже І. Чаленко.

На його думку, відносини України та Польщі мають нормалізуватися після парламентсько- президентської компанії.

«Вони мають вийти на показники 2022 року. Однак не слід забувати про наявні проблеми в агросекторі, які були між країнами. Вони будуть вирішуватися. А тема історичних спекуляцій теж поки що відійде на другий план. Не варто забувати, що Матеуш Моравецький дуже хоче стати президентом від Правої справедливості. Тому тема України також звучатиме у Польщі і під час президентських виборів», — резюмує експерт

Нагадаємо, що за даними екзитполів, на парламентських виборах у Польщі (вибори до Сенату та Сейму, тобто Верхньої та Нижньої палат парламенту) втретє поспіль перемогла правоконсервативна «Право і справедливість» («ПіС») Ярослава Качинського, яка на цих виборах була у складі блоку політичних сил «Об'єднана правиця». Проте сформувати коаліцію їй навряд чи вдасться. Це не тільки тому, що головні опоненти «ПіС» — «Громадянська коаліція» на чолі з Дональдом Туском поступаються, за попередніми даними, лише на 5%, а й тому, що за демократичні партії другого ешелону проголосували більше виборців, ніж очікували соціологи. Відповідно, саме вони разом із політсилою Туска можуть сформувати уряд нової більшості.