Тіньовий флот: яким чином росія експортує нафту в обхід цінової стелі?

росія експортує більшу частину своєї нафти в обхід цінової стелі, яку ввели країни G7.

Тіньовий флот: яким чином росія експортує нафту в обхід цінової стелі?

У першу чергу це відбувається за рахунок тіньового флоту. Про це сказав економіст Борис Кушнірук у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Це коли судна мають можливість не декларувати ціну. І при цьому головне — вони не користуються страхуванням. Бо який механізм за цінову стелю? Він був вибудований Євросоюзом, США та Британією через механізм страховки. Судна для того, щоб взагалі кудись плисти, у класичному розумінні використовують обов'язкове страхування. Для того, щоб поплисти кудись, чи потім в якийсь порт зайти, потрібна страховка. Бо якщо із судном щось трапилося та відбувся розлив, і якщо немає страховки, то немає кому покрити витрати, пов'язані зі шкодою, яка може бути нанесена, а вона може бути шаленою. Відповідно до головного механізму передбачалося, що судна мають бути застраховані, а страховка не повинна видатися цим судом, якщо вони перевищують цінову стелю», — пояснив він.

Водночас росіяни, за його словами, почали скуповувати величезну купу старих суден, строк яких уже давно минув, та через них вивозять товар, взагалі не страхуючи перевезення.

«Відповідно, вони створюють потенційний великий ризик, але, враховуючи, що вони його вивозять у країни третього світу, там закривають на це очі. Крім того, для того, щоб пройти, наприклад, Середземне та Північне моря, де можуть бути в них проблеми, бо їм почнуть просто сказати „вибачте, ви створюєте загрозу“, вони спочатку вивозять на суднах, на яких стеля начебто дотримується, а вже потім перевантажують судна, які везуть за іншою ціною, вищою. У морі просто йде перевантаження, відповідно, є ризики, але вони на це не зважають», — зазначив експерт.

Кушнірук додав, що також є механізм маніпуляції ціною.

«росія показує, що вона начебто платить більше за перевезення, але насправді потім по схемах фінансових операцій ці гроші проганяються і все ж таки вони отримують більшу суму за ті нафтопродукти, які вони везуть, ніж передбачено стелею», — підкреслив економіст.

Він відмітив, що західні країни намагаються боротися з цим, у першу чергу карати компанії, які потім купують цей товар. Але враховуючи, що це індійські компанії та компанії третіх країн, на його думку, там можна доволі легко міняти покупця.

Така зміна торгових потоків сприятиме збільшенню доходів Кремля, оскільки ціни на нафту зростають до 100 доларів за барель, пише Financial Times.

«Це вже питання обмеження не ціни, а саме механізму. Враховуючи, що ціна на нафту зростає на світових ринках, на Заході немає активного бажання створювати проблеми для того, щоб ціна ще не росла. Бо якщо ціна зростає, то це вдаряє по економіках, у тому числі західних країн. Тому вони поки що не дуже готові це робити. Там єдине, що слід зазначити, — попри декларації про зростання експорту нафтопродуктів, значна частина йшла в Індію. І до цього часу Індія розраховується рупіями, а це, по суті, фантики. Тобто в реальних грошах вони потім отримають значно менше. Але навіть з урахуванням усього цього, все одно можна казати, що на сьогоднішній момент санкційний режим у частині нафтопродуктів, по суті, не діє», — резюмував експерт.