Чому Україна досі не визнала ХАМАС терористичною організацією: відповідь експерта

Україна досі не визнала ХАМАС терористичною організацією, оскільки в нас політикою та дипломатією займаються некомпетентні люди.

Бойовики терористичного угруповання ХАМАС
Бойовики терористичного угруповання ХАМАС

Таку думку висловив політолог Віталій Бала в коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Усі, напевно, забули, але в нас же був конфлікт серйозний з Ізраїлем, коли ми звинуватили їх, що вони передають щось росії. І ця заява Зеленського, що він нібито хотів поїхати та щось нікуди не їде, теж не так просто. Тому по великому рахунку в нас, з моєї точки зору, достатньо нехороші стосунки з Ізраїлем. Їх можна зараз спробувати якось вирівняти в тій чи іншій ситуації, але це буде не так просто, як здається. Треба думати перед тим, як щось раніше робити», — зазначив він.

Експерт нагадав виступ президента України на засіданні Парламентської асамблеї НАТО, коли Зеленський порівнював ХАМАС з росією. За його словами, це однакове зло. Є лише одна відмінність: там — терористична організація, яка вдарила по Ізраїлю, тут — терористична держава, яка вдарила по Україні.

«Усе треба робити насправді вчасно. Тобто на весь світ заявляти, називати їх терористичною організацією, а формально її не визнавати. Ну як це може бути взагалі? Вони (політики, — ред.) не пам'ятають, що вони роблять і все. У цій ситуації відкрито висловлювати підтримку Ізраїлю — це, звичайно, супер, питань нема. Але, знову ж, певні заяви мають бути обгрунтовані конкретними діями та рішеннями, а дій і рішень немає, є просто тільки слова. Це певною мірою може бути популізм, можна й так назвати», — пояснив Бала.

Політолог відповів на питання, чи покращаться українсько-ізраїльські відносини, якщо Україна визнає ХАМАС як терористичну організацію.

«Одне рішення не змінить, звичайно, але до цього треба йти. Усі показували ці кадри, що вони (ХАМАС, — ред.) витворяли, порівнювали, що це так само робили в Україні росіяни. Це буде тільки першим кроком, але, знову ж, треба намагатися вибудовувати відносини в такий спосіб», — додав він.

На його думку, зараз проблема українського політикуму полягає в тому, що ним займаються не дипломати.

«Вони чомусь у свій час вирішили, що можуть цим займатися, вони це називають публічною дипломатією. До того часу, поки знову дипломати не почнуть займатися дипломатією, міжнародними відносинами, ми будемо завжди вдарятися у штангу. Тому для того, щоб налагодити відносини з Ізраїлем, треба це робити тихенько, кропіткою роботою, знаходити спільні знаменники. Тобто такими речами можна вирівнювати їх і вийти на нормальні, дружні стосунки. А оскільки ми тепер фактично союзники з Ізраїлем, нам тільки треба зробити, щоб це стало формально. Тобто треба забрати всі ці негаразди у відносинах і формально, я думаю, треба виходити на підписання договору про якесь стратегічне союзництво», — сказав експерт.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.