В Україні відсутні запаси газу та вугілля — експерт

Відключення світла в Києва та по області будуть понад 7 годин, через те, що влада погано підготувалася до опалювального сезону.

В Україні відсутні запаси газу та вугілля – експерт
В Україні відсутні запаси газу та вугілля – експерт

Про це в коментарі заявив Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

«Влада дійсно могла б підготуватися краще до опалювального сезону. У нас станом на 1 липня не було запасів вугілля на складах Центренерго, наразі ситуація не змінилася. А це одна з генерацій, яка знаходиться в Київській області. Чому саме в Київській області будуть найдовші відключення — це багатошарове питання. Зокрема, це проблеми з енергомережами, адже їх капремонти не проводилися багато років. Також це кількість споживачів, адже перенавантажені мережі та трансформаторні підстанції. Крім того, це запаси газу, запчастин на складах. Все це в комплексі дає складні часи, які нас очікують. Минулого року відключення були не тільки по 7 годин, а і по кілька діб. На Київщині відключення були й по 12 годин. Враховуючи руйнування генерацій, які відбулися за цей період, руйнування трансформаторних підстанцій та систем розподілу та систем передачі, відключення світла можуть ставати все більш довготривалими», — каже О. Попенко.

За його словами, найтриваліші відключення світла будуть на Київщині, Одещині, Харківщині та Львівщині, де велике перенавантаження мереж. Теж саме стосується Запоріжжя, Миколаєва, які є прифронтовими.

Також експерт підкреслив, що до початку опалювального сезону не встигнуть підготувати системи захисту для трансформаторних підстанцій Укренерго.

" Їх встановлення закінчать лише наступного року, хоча це реально могло би врятувати нас у додаткові години споживання електроенергії", — резюмує О. Попенко.

Нагадаємо, що графіки відключення електроенергії в Україні розробили та затвердили для всіх областей. Згідно з графіками, найдовше без світла може залишатися Київ — до семи годин поспіль.