У кого більше грошей, той має більше шансів, — Теодор Дяків про вибори

У Радянському Союзі все було просто. Сказали прийти на вибори, дали одного кандидата, за нього повинні проголосувати, що й відбувалося. Варіантів не було, тобто по суті й вибору не було.

Теодор Дяків у програмі «Суспільні діалоги»
Теодор Дяків у програмі «Суспільні діалоги»

Про це сказав громадський діяч, співзасновник Конгресу українських громад Теодор Дяків у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Я хочу звернути увагу на те, що населення, виборці, суспільство не володіло критеріями, не тренувало критерії обрання, не робили вибір між тими чи іншими кандидатами, якимись політичними поглядами, політичними партіями. І я переконаний, що цей шлейф відсутності критеріїв, вплив тягнеться до сьогоднішнього часу, тому що організація виборчого процесу, процеси виборів, мета виборів, критерії обрання до сьогоднішнього дня в нашому суспільстві в такому спотвореному вигляді, якщо ми говоримо про політичні процеси виборів, коли більшість виборців голосують за ті партії, у кого вищий рейтинг. А рейтинг робиться рекламою, а для реклами потрібні гроші, і відповідно, все диктується грошима. У кого більше грошей, той має більше шансів», — пояснив він.

Якщо говорити про сучасні українські політичні партії, то, за його словами, треба почати із самого визначення, для чого вони створюються.

«Це визначення є в Конституції, у 36 статті. І там написано, що громадяни мають право створювати громадські організації та політичні партії для захисту своїх політичних, економічних, соціальних та інших інтересів. Отже, якщо збирається група людей, які хочуть захищати свої інтереси, як у нас це є, то тоді в нас є 350 партій (зареєстровано близько цього) ідеологічно різних. Звичайно, такого не може бути. Може бути 3−4, якщо дивитися на європейський політичний спектр», — зазначив гість програми.

На його думку, партії повинні вирішувати суспільні проблеми, а не захищати свої інтереси.

«Бо в нас ситуація звелася до того, що партія захищає інтереси членів партії, вождів, спонсорів, хто платить гроші. Тобто в нас із самого визначення, з призначення партії, як виписано в Конституції, тягнеться ця роль партії, яка є сьогодні. Це не означає, що ми повинні починати з перегляду Конституції, це означає, що ми повинні зрозуміти, що роль партії — це вирішення суспільних проблем. Навколо цього мають бути дискусії. А в нас, на жаль, ідуть дискусії в боротьбі за владу, між владою та опозицією», — додав Дяків.