Кошти з місцевих бюджетів треба направляти на формування ВПК, а не просто на закупівлю дронів — експерт

Провал голосування Верховної Ради відносно вилучення військового податку із місцевих бюджетів свідчить про те, що треба не забирати кошти з місцевих бюджетів, а дати їм законну можливість направити ці кошти на формування вітчизняного ВПК, а не просто на закупівлю дронів.

Кошти з місцевих бюджетів треба направляти на формування ВПК
Кошти з місцевих бюджетів треба направляти на формування ВПК

Про це в коментарі заявив засновник Конгресу українських громад Олександр Вуйцік.

«Місцеві бюджети дійсно отримують дуже великі кошти. Однак немає належного контролю з використання цих коштів. Крім того, депутати місцевих рад направляють ці кошти на благоустрій. Тобто кошти дійсно закопуються у бруківку. З іншого боку у суспільства немає довіри до органів центральної влади, стосовно використання коштів. До речі, згідно з соціальним опитуванням стосовно передачі коштів з місцевих бюджетів до органів центральної влади, за передачу висловилися лише 17% українців. Можливо тому нардепи не захотіли приймати непопулярне рішення. Адже наш уряд та взагалі український політикум абсолютно популістичний. Їх цікавить не результат, а відношення публіки до того, чи іншого питання», — каже експерт.

При цьому він наголосив, що зараз треба вирішувати в першу чергу питання війни з рф.

«Тут питання до парламенту, чи дійсно він збирається воювати, чи йому вже потрібна перемога? До речі, ми оформили так звану оборонну ініціативу, запропонувавши некомпромісне рішення. Це рішення консенсусного характеру, яке б влаштовувало всіх. Тобто не забирати кошти з місцевих бюджетів, але натомість дати місцевим бюджетам законну можливість направити ці кошти на формування вітчизняного ВПК, а не просто на закупівлю дронів. Нам потрібно розвивати ВПК, аже це здатно витягнути нашу економіку. У нас зараз більше ніж 60% промислових підприємств припинили свою роботу. Нам потрібна державна програма, однак Шмигаль цього робити не буде. Кабмін за 1,5 року показав свою недієздатність. Крім того, місцеві громади немають контролю за депутатами та мерами, які ці кошти закопують в асфальт», — каже експерт.

На його думку, громадам треба дати гарантії, що ці кошти ніхто чіпати не буде і доходи бюджетів не зменшаться.

«Однак кошти треба направити на оборонку. Тому треба створити механізм з направлення цих коштів. Його можна зробити через ринок облігацій. Тобто місцева громада зможе випустити свої облігації під ВПК. Вони будуть дохідними, тому що вони йдуть на розвиток ВПК за прикладом Ізраїлю. Ми можемо самостійно виготовляти та продавати зброю, а не перетворюватися лише у агро державу, щоб продавати зерно. Ми маємо випускати найтехнологічнішу та найдосконалішу зброю, а також розвивати свою науку. Однак це треба робити на державному рівні, а не з місцевих фондів. З іншого боку місцеві громади, беручи участь у фінансуванні ВПК, мають можливість створити наглядову раду. В такому варіанті створюється нова інституція, яка кошти місцевих бюджетів, тобто громад, направляє їх на виробництво або закупівлю зброї. Контролювати цей процес повинні волонтери. Вони не повинні бігати та збирати копійки, якщо під ногами закопують десятки млрд гривень. Тобто має бути створений процес, в якому беруть участь місцеві громади, як учасники. Ці кошти в перспективі до них повернуться та навіть будуть давати прибутки. Тобто утвориться так звана національна корпорація. Нам потрібно створити структуру, яка буде здатна потягнути цей процес. Якщо цього не зробити, то кошти будуть заривати туди ж куди і заривають. Якщо ж ми передамо їх в центральний бюджет, то громада не матиме за ними контролю. Нагадаю, що після того, як голова Міноборони Резніков пішов з посади, ніхто не прозвітував, куди подівся 1 млрд доларів. Товари військового призначення по передплаті так і не поступили. Тому люди не хочуть довіряти. Якщо вони профукали 1 млрд, так само буде з іншими коштами», — каже експерт.

На його думку, за кошти з місцевих бюджетів можна побудувати кілька заводів та позакуповувати все що завгодно за цільовим призначенням.

«Потрібно вибудувати середовище довіри. Там мають бути люди, які раніше не були помічені в корупційних схемах. Якщо цього не зробити все буде розкрадено. Крім того, має бути схема контролю за використанням цих коштів. Треба створити середовище, де зможуть себе проявити науковці, інженери, менеджери. Нам треба будувати власний ВПК. Це і є справжня економічна мобілізація. Ми не маємо такого мобілізаційного ресурсу, як наш ворог, ні людського, ні економічного. Тому нам треба думати, як ефективно використовувати кожну копійку. А бюджети мають отримати прагматичний аргумент, чому нам не треба заривати ці кошти», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що на сьогоднішньому засіданні Верховна Рада не підтримала законопроєкт про вилучення з місцевих бюджетів податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) від зарплат військових та правоохоронців