Зброя, котра може переламати хід війни, — військовий експерт про ракети ATACMS

Сполучені Штати Америки надали Україні близько 20 далекобійних ракет ATACMS.

США надали Україні далекобійні ракети ATACMS
США надали Україні далекобійні ракети ATACMS

Військовий експерт Петро Черник у коментарі телеканалу i-ua.tv розказав, чим особливі ці ракети та чи переламають вони хід війни в Україні.

«У них є дуже багато комплектацій: 3 касетних і 3 фугасних. Вони можуть завдавати удари від 165 км (саме такі ми зараз отримати — М39) до 300 км (саме такими ракетами можна упідводнити Кримський міст). Бойова частина фугасної частини — 227 кг. Це доволі багато. Якби таких ракет ми отримали багато, ми б дійсно змогли переламати хід війни», — пояснив він.

За його словами, на американських складах наразі понад 4 тисячі ракет ATACMS.

«Скажімо, у війні в Іраку 2003 року за півтора місяця застосовано більше ніж 600 ракет. Були дні, коли від 20 до 100 ракет вистрілювалися одномоментно», — додав експерт.

На його думку, це дійсно та зброя, котра може переламати хід війни в Україні.

«Вони дуже швидкісні — 5400 км/год, і мають дуже точну систему наведення. Дуже добре, що цей крок уперед зроблений. Маємо, як мінімум, 20 ракет, принаймні так декларують у відкритих джерелах. Але щоб змінити хід бойових дій, треба сотні, а то й поза тисячу», — зазначив Черник.

На питання про те, скільки необхідно ракет ATACMS для знищення Кримського мосту, він відповів, що це однозначно десятки. А поки українські військові можуть їх використовувати, як і раніше.

«Знищили аеродром, 9 гелікоптерів згоріло, 5 пошкоджено, БК вибухнув. Усе, де є будь-яке велике скупчення техніки, — це якраз і є їхня ціль», — підкреслив військовий експерт.

Нагадаємо, українські військові у вівторок, 17 жовтня, застосували ракети збільшеної дальності ATACMS, вдаривши по російських військових літаках і складах боєприпасів на тимчасово окупованій частині України.