Експерт про підвищення зарплат: Україна найближчі три роки залишиться найбіднішою країною Європи?

Якщо подивитися на плани Уряду та наміри роботодавців, то ми можемо говорити, що Кабмін та бізнес хочуть, щоб Україна найближчі три роки залишалася найбіднішою країною Європи.

Україна найближчі три роки залишиться найбіднішою країною Європи?
Україна найближчі три роки залишиться найбіднішою країною Європи?

Про це телеканалу I-UA.tv заявив фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Підвищення заробітної плати має вітатися. Особливо, коли це відбувається під час війни. Але чи є проанонсоване підвищення реальним зростанням зарплат? Враховуючи, що є сумарний рівень зростання цін на життєво необхідні товари за час війни та прогнозний на 2024 складає біля 60−70%, то рівень підвищення зарплат мав би хоча б компенсувати ці інфляційні втрати.

Другий критерій — дотримання конституційних норм життя українців. Він містить в собі: достатнє харчування, одяг, житло для працівника та членів його сім’ї. Таким чином з урахуванням витрат на утримання дітей, сплати іпотеки за сьогоднішніми цінами мінімальна заробітна плата мала б перевищувати 13−15 тисяч гривень, а відтак середня зарплата складати понад 30−40 тисяч гривень. Слід додати, що ще більш високі вимоги до оплати праці визначені Європейською соціальною хартією, яку Україна ратифікувала. Ні до війни ні зараз роботодавці і влада не виконували цієї конституційної вимоги та норм Хартії. Жахливо те, що схоже і не планують цього робити в ближчі роки, а це є свідченням зовсім не європейської орієнтації нашого бізнесу. Кабінет Міністрів вніс до Парламенту проект Держбюджету на 2024 а наступні два роки, яким з початку 2024 року пропонує підняти мінімальну зарплату лишень до рівня 7100 грн. Далі передбачається зростання мінімалки до 8000 грн з липня, у 2025 році підвищать уже до 8 370 грн, а у 2026 році — до 8 956 грн. Отже Уряд таким підвищенням не передбачає дотримання вищезазначених конституційних норм", — каже експерт.

На його думку, Україна як вже кандидат в члени Євросоюзу мала б нарешті запровадити ефективний соціальний діалог і негайно реанімувати діяльність Національної тристоронньої соціально-економічної ради, запровадити повноцінні колективно-трудові відносини й укласти Генеральну угоду на час воєнного стану та повоєнне відновлення.

«У нас за всі роки історії України жодні переговори роботодавців, влади і профспілок з оплати праці не мали успіху. Це говорить про те, що інтереси бізнесу та можновладців продовжують йти у руслі так званої політики дешевої робочої сили. Маю наголосити, що нещодавно Президент України визнав політику дешевої робочої сили ганьбою та антиконституційним злочином. Тому враховуючи і війну в країні, і європейський поступ та виходячи з потреб суспільства ми маємо правильно розрахувати заробітню плату і визначити конкретну Дорожню карту досягнення трудових доходів українців зарплат ближчих наших сусідів з ЄС», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що більшість опитаних роботодавців в Україні заявили про наміри підвищити зарплати в 2024 році. Так, залежно від варіанту запитання, про наміри підвищити зарплати заявили від 72% до 93% зі 131 члена Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), які взяли участь в опитуванні щодо питань ринку праці.