Зростає бажання Заходу спокусити українців стати громадянами цих країн, — Кондрюк

Єврокомісар з питань зайнятості та соціальних прав Ніколя Шміт заявив, що наплив українців до країн Європейського союзу після повномасштабного вторгнення та їхній доступ до ринку праці допомогли покращити показники з працевлаштування в ЄС.

Зростає бажання Заходу спокусити українців стати громадянами цих країн, — Кондрюк

Фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк прокоментував заяву у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Ще до війни, а особливо останнім часом, усе частіше від різноманітних експертів лунає теза про необхідність залучення до України колосальної кількості іноземних працівників — від 1,5 до 3 млн. Ці наполегливі ідеї були дуже дивними та спірними, бо в нашій країні відбувалося згортання робочих місць у всіх основних галузях економіки — і в промисловості, і в сільському господарстві, і на транспорті. З одного боку, причиною зменшення потреб у працівниках було викликано технологічним переобладнанням. З іншого боку — нездатністю конкурувати за традиційними колись напрямами виробництва. Дуже важливим фактором стала політика держави, яка фактично відмовилася від великої промисловості й проголосила перехід до малого підприємництва, передусім у сфері послуг», — пояснив він.

За його словами, на поверхні два варіанти відповіді, навіщо нам нав’язували думку про потребу в «завозі» іноземних працівників: український бізнес вирішив обвалити і так низький рівень зарплат українців за рахунок демпінгу іноземних робочих рук; в Україну хочуть завести іммігрантів-біженців з «неблагополучних країн».

«Які наслідки таких рішень, не тяжко спрогнозувати, і, крім значних ризиків для українців і національної безпеки, я просто не бачу. Додайте до цього сьогоднішню ситуацію — мобілізують на фронт українців, а заробляти планують „мобілізувати“ іноземців? Однак подібні заклики почали повторювати й представники Уряду, роблячи акцент на необхідність відновлення країни після „рашистського“ (російського, — ред.) нападу. При цьому ці ж урядовці з якимось мазохістським задоволенням передбачають, що наші вимушені біженці та довоєнні заробітчани в переважній більшості назад в Україну не повернуться. Виходить влада планує створити такі умови життя в країні, що наші співвітчизники не захочуть повертатись на Батьківщину, а мільйони трудових (чи тільки трудових?) мігрантів прям так посунуть до нашої хати?», — сказав Кондрюк.

Водночас, за його словами, Україна має несподіваний виклик через значне бажання багатьох країн «не відпускати» українців, які з різних причин опинились на їхній території.

«Бо тих, кого на Батьківщині вважали поганими працівниками та кому платили погану заробітну плату, виявилися дуже потрібними в інших країнах через свою працелюбність, фаховість і соціальну адаптованість. На фоні небажання багатьох африканських та азійських, зокрема російських, мігрантів, інтегруватися в західний світ і, до того, їх схильність до підтримки екстремістських дій, усе більше зростає бажання західного бізнесу та політиків спокусити українців не тільки залишитися працювати в країнах тимчасового перебування, а й стати потенційними громадянами цих країн», — зазначив фахівець.

Також він додав, що в довоєнний час українці-заробітчани легально передавали рідним в Україну частину своїх заробітків, які за оцінками Нацбанку перевищували 11−13 млрд доларів на рік.

«Тобто можна порахувати, що сумарно українці виробляли для економік інших країн продукції на понад 150 млрд доларів. Іншими словами — таку суму втратила наша економіка. То кому більше потрібні українці — іноземним державам чи Вітчизні? Хто більше хоче виграти битву за українських працівників?», — резюмував Кондрюк.