Через зростання акцизів на автогаз подорожчає проїзд та ціни на продукти — експерт

На українських АЗС можуть зрости ціни на скраплений газ. До цього призведе рішення уряду про підвищення акцизу на нього.

Через зростання акцизів на автогаз подорожчає проїзд та ціни на продукти
Через зростання акцизів на автогаз подорожчає проїзд та ціни на продукти

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев.

" Зараз і так існують проблеми пов'язані з ситуативним дефіцитом ресурсу. Він виник внаслідок того, що було змінено митні правила. По-перше, скоротилося внутрішнє виробництво, були змінені митні правила, в яких потрібно чітко визначати країну походження для того, щоб убезпечитися від постачання російського ресурсу, або ж ресурсу виробленого з російської сировини. Ми закликали всіх дотримуватися санкцій, тому було б дивно, якби ми не дотримувалися цих санкцій. Також на подорожчання автогазу вплине сезонний чинник. Адже збільшується використання палива. В Україні нестача цього ресурсу. Це призвело до зростання оптових поставок. Зараз маємо зростання цін на газ і на АЗС. Тобто на ринку і так є проблеми, тому дивно, чому автогаз пригорнув додаткову увагу чиновників", — каже експерт.

Він зазначив, що ціни на автогаз вже є не дуже привабливими. А підвищення цін призведе до вкрай негативних наслідків.

" Зокрема, здорожчає проїзд в громадському транспорті. Адже всі маршрутки на газу. Не варто забувати, що автогаз є соціальним паливом при чому не в розумінні Кабміну, а реально соціальним паливом. Його використовує малий бізнес. Тож це вплине на ціну товарів. Крім того, це паливо для тих, хто не може дозволити собі якісний бензин. Україна перебуває на першому місці з кінця у переліку держав за кількістю літрів палива, яке можна придбати за середню зарплату", — резюмує експерт.