Хочеш йти на держслужбу — готуйся жити прозоро, — Веніамін Тимошенко про законопроєкт щодо РЕР

Україна зараз у тій ситуації, коли державні органи мають бути нарешті радикально очищені від крадіїв, корупціонерів і «рішал», тому всі, хто збирається в політику чи на державну службу, мають починати жити прозоро.

Хочеш йти на держслужбу — готуйся жити прозоро, — Веніамін Тимошенко про законопроєкт щодо РЕР

Таку думку висловив громадський діяч і голова Об'єднання незалежних профспілок авіапрацівників Веніамін Тимошенко в коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Дуже поширена практика записувати корупційне майно на дружин, дітей, кумів, сватів і далі по списку, і це потрібно припиняти. Хочеш йти в політику чи на держслужбу — готуйся жити прозоро. Завжди», — зазначив він.

За його словами, українське суспільство 30 років жило в «ганьбі та болоті», а тепер ще стільки ж має очищуватися «від того бруду».

17 жовтня народні депутати ухвалили в цілому законопроєкт про посилення фінансового моніторингу PEP (політично значущих осіб). Тепер, замість трьох років після посади, топпосадовці будуть фактично мати відповідний статус довічно.

«Коли станемо цивілізацією, можна буде полегшити цю норму строком на умовно 10 років, а поки що тільки хардкор», — підкреслив Тимошенко.

На його думку, після введення в дію цього законопроєкту нечесних осіб, які бажають йти на держслужбу, поменшає, а тим, кому немає чого ховати, стане легше.

«Посадовців має стати на порядок менше. У нас немає коштів утримувати це все ненаситне воровате шапіто», — сказав громадський діяч.

Окрім цього, голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зазначив, що це дуже важливий крок на євроінтеграційному шляху України: «Закон не лише імплементує окремі стандарти FATF, але й слугує додатковим аргументом для відкриття перемовин про вступ до ЄС вже цього року».

«Я думаю, що нас туди (до ЄС, — ред.) не візьмуть без цієї норми, тому тут не добра воля Парламенту, а примус партнерів (як завжди)», — підсумував Тимошенко.