Ця Медведчуківсько-Портновська система працює і її використовує Офіс президента, — Купрій

Віталій Купрій виступав із критикою щодо шахедів і скорочення роззброєння добровольчих формувань, тому ним займалася СБУ.

Віталій Купрій у програмі «Суспільні діалоги»
Віталій Купрій у програмі «Суспільні діалоги»

Про це він заявив у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv. Правозахисник і народний депутат України 8-го скликання Віталій Купрій розказав, як його наразі переслідує українська влада.

«Оскільки я відслужив у ЗСУ, у мене були травми хребта, шиї, я був демобілізований, я взагалі ходити не міг певний строк. І служив у командуванні Тероборони, то іноді працював лежачи. На мені був великий шмат роботи по юридичній справі, я був юристом», — повідомив гість програми.

Згодом його демобілізували. Відтоді чоловік знову почав займатися громадською роботою.

«Завдяки моїй роботі, роботі нашої громадської організації, а потім і результати підхопило видання Bihus.Info, було викрито дуже багато корупційних схем, як розкрадається гуманітарна допомога, бюджетні кошти. Особисто я навіть викривав, як крали люди, які зараз знаходяться в оточенні Єрмака — Олексій Кулеба, колишній очільник Київської області», — сказав правозахисник.

За його словами, коли Кулеба був головою Київської обласної державної адміністрації, там виділялися кошти на ремонти, фірми отримували ці гроші, але всі роботи виконували люди самі.

«Вони багатомільйонні оборудки такі прокручували. Цього Кулебу замість того, щоб у тюрму посадити, підвищили, він зараз у керівництві Офісу президента знаходиться», — додав гість програми.

Також нардеп розповів про ексголову Гостомельської селищної військової адміністрації Сергія Борисюка, який, за словами Купрія, очолив певні корупційні оборудки. У 2023 році його звільнили з посади керівника після того, як БЕБ виявило розкрадання коштів у розмірі 5 млн грн на відбудові після окупації.

«І коли я привів людей (це приблизно було 40−50 людей у Гостомельській військовій адміністрації), запитав звіт про його роботу, вони вирішили позбутися мене — прислали військкоматівців (ТЦК) з поліцією та почали мені пред'являть претензію, що я ухилянт, що я знаходжусь у розшуку, фактично злочинець. Мені треба явитися і йти служити в ЗСУ. Я не боюсь служити в ЗСУ, але після того, як я віддав декілька місяців своє здоров'я, я бачу, що тут щось не те. Називати мене злочинцем, який не захищає країну, — це обурило мене», — підкреслив він.

Як потім з'ясувалося, уся військова справа Купрія була знищена. Пізніше був арештований пенсійний рахунок його матері, а також накладений арешт на все його майно через сфабрикований податковий борг.

«Як я можу бути толерантним до корупції? Як я можу мовчати? Ця Медведчуківсько-Портновська система працює і її використовує Офіс президента. (…) Я не знаю, який буде їх, Офісу президента, наступний крок. Але я не зупиняюсь, правду пишу, оприлюднюю постійно. І я вважаю, що це все абсолютно не демократично. Це абсолютно використання службових повноважень, тиску на людей, які мають активну громадянську позицію, які критикують владу й абсолютно правдиво та заслужено», підсумував він.