В Україні не вистачає суддів — суддя Конституційного Суду України у відставці

Заплановане скорочення суддів призведе до серйозного навантаження на судову систему.

В Україні не вистачає суддів
В Україні не вистачає суддів

Про це в коментарі заявив суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін.

«В Україні не вистачає суддів. Крім того, це не компетенція Мінфіну скорочувати суддів. За діяльність суддів відповідає державна судова адміністрація. Хай скорочують чиновників — це управлінська влада. Можливо у нас дійсно багато чиновників. Для того, щоб в нас було менше чиновників, треба навести лад, а не вигадувати непотрібні закони. А що стосується суду, це не їх сфера. Крім того, скорочення суддів може призвести до серйозного навантаження на судову систему. На суди і так зараз дуже велике навантаження. Тому, якщо скоротити суддів, якість розгляду справ буде набагато гірше. Подивімось скільки суддів працює в США чи Німеччині або в Польщі та проаналізуємо їх роботу. Наприклад, сфера діяльність німецьких суддів набагато вужче ніж наша. В Україні ж судді розглядають купу справ: земельні, фінансові, господарські та ще додалися економічні, які не були предметом розгляду при радянській системі «, — каже В. Шишкін.

На його думку, скорочення суддів призведе до серйозного навантаження на судову систему.

«Зараз українці скаржаться на погану роботу суддів. Однак якщо судді треба умовно розглянути дві справи, то це одна річ, а коли 20 справ на день, то про яку якість можна говорити. Тому заяви про скорочення суддів — просто бездумні заяви», — резюмує В. Шишкін.

Нагадаємо, що у Мінфіні анонсували масштабне скорочення посад держслужбовців та суддів у 2024 році.

Вакантні посади в штатах органів виконавчої влади, а в апаратах судів будуть скорочені.

Про це повідомила директор Департаменту видатків бюджету органів влади Міністерства фінансів Людмила Рожкова на засіданні Робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні.