НАЗК не хоче боротися з корупцією — правозахисник

НАЗК виступає проти законопроєкту про запобігання корупції, тому що антикорупційні органи це «годівниця» для корупціонерів.

НАЗК не хоче боротися з корупцією
НАЗК не хоче боротися з корупцією

Про це в коментарі i-ua.tv заявив правозахисник Дмитро Павліченко.

«Голова НАЗК Олександр Новіков попереджає про ризик видалення з реєстру корупціонерів понад 10 тисяч осіб і просить не підписувати президента В. Зеленського Законопроєкт про запобігання корупції, тому що хтось заніс йому відро з грошима. Іншого пояснення не бачу. Крім того, вже стільки було підписано законів про подолання корупції, тому треба діяти. Попався — треба нести відповідальність. Однак президент Зеленський не хоче боротися з корупцією. Хоча він обіцяв боротися з корупціонерами, коли йшов у президенти. Журналісти дослідили, що 250 нардепів стали мільйонерами під час війни. Чому їх не притягають до відповідальності? Тому справа тут не тільки в 10 тисячах осіб, про які каже НАЗК», — каже правозахисник.

Він нагадав, що в Україні намагалися подолати корупцію спочатку при президентові Л. Кучмі, потім при В. Ющенко та В Януковичі, а при П. Порошенкові взагалі відбувся розквіт корупції.

«При цьому всі казали, що у нас корупції немає. Однак відносно всіх осіб, які отримали підозру стосовно корупції, досі не вчиняється жодних дій. Тому складається враження, що вони в долі. Крім того, президент Зеленський каже журналістам давайте не підіймати питання про корупцію до кінця війни. Як це так? Тоді як же повернути гроші ЗСУ, які в них вкрали. Тому всіх осіб, які причетні до корупційних дій, треба притягати до відповідальності», — каже Д. Павліченко.

На його думку, антикорупційні органи в Україні — це годівниця для корупціонерів.

«Справи відкривають і одразу закривають. Значить їм хтось щось заносить. Ось як вони насправді борються з корупцією. Тобто НАЗК та інші так звані антикорупційні органи не хочуть боротися з корупцією. А якщо НАЗК не може боротися з корупцією, то треба всіх розігнати. Тим паче, що НАЗК не передбачена Конституцією. З якої метою її створили? Замилити очі? Антикорупційні органи не борються з корупцією, а вже напевно є співучасником корупційних дій», — резюмує правозахисник.

Нагадаємо, що голова НАЗК Новіков заявив, що у разі підписання Президентом проєкту закону стосовно вдосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у реєстру корупціонерів зникнуть 10 тис. осіб.