Чи потрібне в Україні множинне громадянство — відповідь експерта

Запровадженням множинного громадянства можуть скористатися недружні до Києва країни. Зокрема, Угорщина.

Чи потрібне в Україні множинне громадянство?
Чи потрібне в Україні множинне громадянство?

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Тема з отримання подвійного громадянства в країні, окрім держави агресора, активно просувалася до повномасштабного вторгнення. Однак, згідно з Конституцією, подвійне громадянство неможливе. Тому специфіка в тому, як подвійне громадянство буде співвідноситися з основним законом. Єдиної думки, щодо запровадження подвійного громадянства поки в Україні немає. До дискусії має бути залучена українська діаспора, яка зараз активно допомагає Україні. Однак логіка такої ініціативи є зрозумілою. Вона походить з 90-х років, коли Україна отримала незалежність. Це було одне з побажань нашої діаспори, щоб долучатися до розбудови України», — каже І. Чаленко.

Експерт зазначив, що в Україні зменшується кількість громадян, які проживають в країні. Потрібні певні стимули, щоб залучати до нас економічно активних мешканців планети.

«Вони будуть далі працювати на відбудову нашої держави. Однак запровадженням подвійного громадянства можуть скористатися недружні до нас країни. Зокрема, Угорщина, яка на рівні з москвою роздавала сотні тисяч паспортів. Особливо в районі Берегова, де важко знайти людину без угорського громадянства. Стою на позиції, що українське громадянство має бути єдиним, бо це прописано. Адже зараз немає жодних проблем для громадян інших держав отримати посвідку про постійне місце проживання в Україні, щоб далі тут працювати та жити. Єдине спрощення має бити для добровольців, які захищають Україну та хочуть отримати українське громадянство. Багато росіян зараз захищають Україну. В них є проблема виходу з російського громадянства. В таких випадках можна допускати подвійне громадянство, адже ці люди ціною власного здоров’я стояли на захисті нашої батьківщини», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що в Україні множинне громадянство має стати елементом державної політики, спрямованої на збереження і розвиток всесвітньої української спільноти. Таку заяву зробив глава МЗС Дмитро Кулеба у промові до Світового конгресу українців у понеділок, 23 жовтня.