Експерт про 12-й пакет санкцій ЄС проти рф — москва вже розпродає алмази

Зараз рф намагається компенсувати негативні ефекти від санкцій та розпродує зі знижками товари та сировину, яка не підпадає під санкції.

Експерт про 12-й пакет санкцій ЄС проти рф
Експерт про 12-й пакет санкцій ЄС проти рф

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Зростають витрати рф на ведення війни з російського бюджету, адже санкції дають відповідний ефект. Плюс за останніми повідомленнями експертів рф, через кризу фінансової системи росії і відповідне збільшення іпотеки, може виникнути іпотечна бульбашка на ринку нерухомості в рф. Це зможе суттєво обвалити економіку рф. Санкції чергового пакету можуть позбавити рф частки доходів від експорту. В тому числі це стосується виробів зі сталі та алмазів. Тут треба подивитися, чи будуть інші держави блокувати ці санкції. Зокрема, якою буде позиція Угорщини та нового уряду Словаччини. Що стосується алмазів складно сказати, буде це рішення ухвалено, чи ні, але позитивним моментом є те, що уряд Бельгії, чиї компанії є найбільшими покупцями алмазів рф, запропонував свій план відмови від купівлі російських алмазів. Тут питання, чи будуть ухвалені такі санкції на рівні Євросоюзу. І що робитиме Бельгія незалежно від санкцій на своєму національному рівні», — каже В. Воля.

На його думку, не всі держави можуть доєднатися до нових санкцій проти рф. Зокрема, це стосується країн, які не підтримали інші санкції проти рф. Вони займають нейтральну або умовно нейтральну позицію з приводу війни, яку рф веде проти України.

" Це Індія, яка є одним з найбільших покупців російських алмазів. Тому тут питання, чи зможе якось Захід вмовити Індію, щоб вона зменшила закупівлю російських алмазів. Не виключаю, що ціни на російські алмази впадуть. Однак рф намагається компенсувати негативні ефекти від санкцій та розпродує зі знижками товари та сировину, яка не підпадає під санкції. Зокрема, ще без запровадження санкцій на алмази, рф вже їх розпродує, щоб покрити дефіцит від інших позицій, на які санкції були запроваджені раніше. Москва змушена розпродавати алмази, щоб покрити дефіцит бюджету", — резюмує політолог.

Стало відомо, що за даними журналістів, на вихідних ЄК проводила переговори з представниками європейських країн, «щоб дослідити настрої» відносно нового пакету санкцій. Єврокомісія виступає за введення поступової заборони на імпорт алмазів із росії. Крім того, у ЄК хочуть затвердити механізм відстеження російських алмазів. Очікується також, що 12-й пакет санкцій проти росії включатиме і товари подвійного призначення, які використовуються в цивільних та військових цілях.