Що може ховатися під ширмою ліквідації селищ міського типу — відповідь експерта

В Україні зараз створюються такі механізми, метою яких є не заохочення людей брати участь у процесі управління державою, а якраз усунення їх від них, а також передачу всіх повноважень владі.

Що може ховатися під ширмою ліквідації селищ міського типу
Що може ховатися під ширмою ліквідації селищ міського типу

Про це в коментарі сказав військовослужбовець ЗСУ, виконавчий директор Конгресу українських громад Олександр Вуйцік.

«Територіальний устрій країни складає село, селище, місто, район в місті, області та адміністративна республіка Крим. Селища міського типу — пережиток радянського союзу. Якщо в Україні будуть поселення, як в Польщі, то це не передбачено Конституцією, так само, і ОТГ, які існують поза правовим полем. Тому органи місцевого самоврядування користуються на своїх печатках конституційним написом — сільська чи районна рада. ОТГ не існує. Тому треба приводити до Конституції все правове поле. Адже за даними Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України, у нас близько 45% законів Україні не відповідають Конституції. Тому нам треба зробити конституційний аудит в нашій державі», — каже експерт.

На його думку, поки невідомо, що стоїть за законом про ліквідацію селищ міського типу.

«Нагадаю, що коли ліквідували дрібні скільки ради, у нас в 10 разів скоротили органи місцевого самоврядування. Дрібніші села приречені на занепад. Тому до такого рішення треба підходити зважено. Якщо ми візьмемо олівець та почнемо малювати території, як нам заманеться, то нічого хорошого не вийде. Варто подивитися на концепцію опорні школи чи лікарні. Насправді політика монетизації охорони здоров’я за зразком США є одним з найгірших, призведе до того, що ми просто економічно не потягнемо. Навіть в США ця модель страхової медицини призвела до банкрутства. Треба дивитися трохи ширше. Зокрема, що всі ці реформи ув’язуються в одну концепцію. Вона називається десоціалізація інституту держави. Україна є соціальною державою. А це означає, що вона бере на себе функцію захисти життя та здоров’я громадян, безоплатної освіти та медицини. Однак нам доводиться платити за освіту та медицину. В Україні відбувається величезне майнове розшарування і механізмом цього є такі реформи, що призводять до позбавлення можливості над коштами. Для цього відбувається зменшення кількості адміністративних одиниць, усунення громадянина від можливості контролю фінансових процесів. В Україні зараз створюються такі механізми, метою яких є не заохочення людей брати участь у процесі управління державою, а якраз усунення їх від них, а також передачу всіх повноважень. Тобто відбувається узурпація влади органами та депутатами, яка за Конституцією належать громадянам. Зокрема, органами, які покликані служити громадянам», — підкреслює експерт.

За його словами, треба обережно ставитися до змін в адмінустрої. Адже не можна просто взяти та об’єднати два населених пункти.

«Це історичні поселення людей, які склалися саме таким чином. Тому об’єднати їх можна лише на папері. Однак сенсу в цьому немає ніякого, це просто зміна вивіски. Реформу децентралізації робили за дивними лекалами, без економічного розрахунку. По суті, це не децентралізація, а адміністративна централізація. Необхідно було зробите те, що є практично у всіх європейських державах, де існує демократія. Там первинною адміністративною одиницею є громада. В Україні проблема полягає в тому, що первинний суб’єкт місцевого самоврядування, територіальна громада не є юридичною особою. Тому вона не може виступати власником. Тому виникає дивна конструкція, коли саме орган місцевого самоврядування виступає фактичним власником. Тоді депутати стають непідзвітними громаді, у якої просто немає механізмів захисту своїх інтересів. Члени громади лише раз на 5 років обирають депутатів, які після цього йдуть у вільне плавання, адже вони не підзвітні місцевій громаді», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що 24 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон № 8263, згідно з положеннями якого скасовується поняття «селище міського типу» та запроваджується «поселення». Про це пише Рубрика, посилаючись на закон № 8263 «Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України.