Є сили, які хочуть загальмувати вступ України до ЄС: яким країнам це вигідно?

Є сили, які хочуть загальмувати вступ України до ЄС. Вони не готові до цього, але Україна готова.

Є сили, які хочуть загальмувати вступ України до ЄС: яким країнам це вигідно?

Про це сказав політичний оглядач та аналітик Олександр Палій у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Якщо Україна ввійде до складу ЄС, може сформуватися доволі міцний українсько-польський союз, а додайте Чехію, Словаччину, країни Балтії, які будуть опонувати. Наприклад, при розподілі бюджетів ЄС, можуть виникати дискусії. Тобто не буде Німеччина диктувати, як воно має бути. А нам, звісно, будуть говорити, що в нас корупція. А не в цьому проблема. Так, з корупцією будуть боротися. Не треба говорити, що там в ЄС всі білі, а в нас всі чорні. Ні. Корупція у нас скрізь є. Вона по всьому світові», — зазначив він.

Тому, на його думку, будуть бюрократичні зачіпки, мовляв, щось не виконали, якусь процедуру не зробили, не імплементували", щось не доробили тощо.

«І ці зачіпки, власне кажучи, будуть тягнутися до завершення війни, щоб нам, українцям, після перемоги сказали „ось ваш подарунок за те, що ви відстоювали членство ЄС“. Не трильйон доларів інвестицій, не зобов'язання росії виплачувати компенсацію за завдану шкоду не тільки державі та підприємствами, а й кожному громадянину», — підкреслив експерт.

Є ще одна країна, яка гальмує процес приєднання України до ЄС, — Угорщина. Однак, Палій не бачить її вигоди в цьому.

«Вона швидше обслуговує інших гравців: росію; може, Німеччину. Німеччина не може говорити прямим текстом, що не хоче бачити Україну, а буде говорити „ми так вас хочемо бачити, але ж бачите, Угорщина ще має певні застереження до вас“. Можливо, заявить про себе Австрія, поляки можуть. Хоча зараз начебто є шанс, що буде більш поміркована коаліція, не будуть там претензії пред'являти нам. Але ось Угорщина та Туреччина можуть себе показати. Тут ще є завдання в Ердогана не просто поторгуватися, а показати, що від його рішення залежать світові рішення», — додав політичний оглядач.