Експерти прокоментували збільшення бюджету Мінцифри на армію дронів на 2024 рік

Потрібно створити громадський контроль при Мінфцифри.

Експерти прокоментували збільшення бюджету Мінцифри на армію дронів на 2024 рік
Експерти прокоментували збільшення бюджету Мінцифри на армію дронів на 2024 рік

Про це заявив правозахисник Дмитро Павліченко.

«Не факт що ці кошти підуть лише на дрони та інші анонсовані програми. Раніше в Мінцифри говорили, що хочуть встановити вишки 5 G замість 3 G. Однак у нас немає кому контролювати такі запровадження. Потрібно створити громадський контроль при Мінцифри. Звісно туди можуть зайти їх люди. Однак, громадськість все одно має впливати та контролювати на роботу Мінцифри. Ми бачимо в країні неодноразові випадки, коли немає ні грошей, ні дронів. Адже все розкрадається. Тому за діяльністю Мінцифри, як і інших міністерств має бути повний контроль. А Мінцифри повинні постійно звітувати, куди вони витрачають кошти», — каже правозахисник.

На думку експерта з соціальних питань, перед тим, як збільшувати бюджет Мінцифри на 300%, треба провести перевірку, куди йшли кошти 2023 році. Наразі у нас вся країна продовжує збирати гроші на дрони.

«Важко коментувати, не маючи відповідної інформації. Однак правоохоронні органи мають перевірити, куди йдуть кошти і чому досі не виконана обіцянка про армію дронів. Тобто, як використовувалися кошти і куди направлялися», — резюмує А. Павловський.

Нагадаємо, Міністерство цифрової трансформації отримає з бюджету 2,5 млрд грн у 2024 році, що в чотири рази більше, ніж у 2023-му. Чому видатки суттєво збільшили та які проєкти в планах Мінцифри. Верховна Рада у першому читанні ухвалила проєкт держбюджету на 2024 рік. Бюджет Мінцифри в ньому виріс до 2,5 млрд грн, хоча торік міністерству виділили лише 616 млн грн. Що стало причиною збільшення? Очільник міністерства Михайло Федоров курує одразу кілька проєктів: «Армію дронів», цифровізацію грального бізнесу, податковий простір «Дія.City» тощо.