Україна має самостійно розробити модель післявоєнної відбудови, а не сподіватися на Німеччину та інші країни — експерт

Модель економічної відбудови України повинна пропонувати українська влада, а не чекати пропозицій від інших країн.

Україна має самостійно розробити модель відбудови
Україна має самостійно розробити модель відбудови

Про це в коментарі заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Те, що Німеччина хоче взяти участь у відбудови України, після нашої військової перемоги, це продовження тенденції так званого шефства тих країн, які підтримують Україну над певними регіонами та областями України. Як саме будуть брати участь ці країни у відбудові, повинна визначати сама Україна. Пропонувати свої програми, проєкти та напрями для інвестицій, кредитування та участі у співвласності виробничих підприємств України. Модель економічної відбудови України повинна пропонувати українська влада», — каже А. Новак.

На його думку, в будь-якому процесі треба починати зі стратегії.

«Ми повинні визначитися з економічною моделлю розвитку країни. Через її відсутність ми понад 30 років маємо найнижчий рівень життя в Європі, хоча у нас найбагатші ресурси. Найнижчі зарплати та пенсій в Європі — наслідок відсутності будь-якої економічної моделі розвитку країни. Тому починати треба з економічної моделі. Далі її має прийняти політична еліта для виконання. А всі елементи влади повинні поетапно працювати на виконання цієї моделі», — каже А. Новак.

На його думку, має бути трифункціональна економічна модель України.

" На взаємодії трьох функцій працює економіка будь-якої країни. Це стосується функції виробництва, функції продажу та функція розподілу. Економіка країни працює наступним чином: виробив, продав, розподілив кошти. В Україні ж кожна з цих функцій не виконує свої функції. А взаємодія між цими функціями дуже пасивна та слабка. Тому спочатку треба обрати економічну модель, після якої органи влади вже матимуть план дій. Зараз жоден з органів влади не має ніякого плану дій. Кожне міністерство чи голова райадміністрації робить, що хоче. Адже планування на 3−5 років немає, саме через відсутність економічної моделі", — резюмує експрет.

Нагадаємо, що німецька економіка висловила готовність взяти на себе важливу роль у справі відновлення України після війни. Понад 500 учасників бізнес-форуму в Берліні цікавляться можливостями для інвестицій в Україні.